Uvildige eksperter skal undersøge, hvorfor tre hospitaler overmedicinerede kræftpatienter.

Uvildige eksperter skal undersøge, hvorfor tre hospitaler overmedicinerede kræftpatienter.

Medicinskandale skal kulegraves

Uvildige eksperter skal fastslå, hvorfor 104 kræftpatienter blev overmedicineret

Af
Af Hans Larsen

Udenlandske eksperter bliver nu hyret til at kulegrave hændelsesforløbet forud for, at 104 kræftpatienter blev overmedicineret med kemostoffet cabazitaxel på Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital og Vejle Sygehus.
Kemostoffet er kendt for at give store bivirkninger, og da der ikke skal rejses tvivl om, hvilken indvirkning overmedicineringen har haft på patienternes helbred, har Region Midtjylland og Region Syddanmark besluttet at gennemføre en uvildig undersøgelse.
“Vi tager denne sag meget alvorligt, og derfor er det også bydende nødvendigt, at der ikke kan efterlades nogen tvivl om objektiviteten i vores undersøgelser. Derfor har vi valgt at få én eller flere internationale eksperter til at gennemgå patientforløbene,” siger sundhedsdirektør i Region Syddanmark, Jens Elkjær.

Friske øjne

Han bakkes op af sin kollega i Region Midtjylland, sundhedsdirektør Ole Thomsen.
“Det kan ofte være gavnligt at få friske øjne på en sag. De kan måske se noget andet, end vi kan, og derfor er en ekstern gennemgang det helt rigtige værktøj,” siger Ole Thomsen.
Skandalen, som har fået sundhedsminister Nick Hækkerup til at forlange en grundig redegørelse, har foreløbigt medført, at 25 patienter har anmeldt hændelsen til Patienterstatningen.
Men blandt fire behandlede sager har kun en enkelt patient fået medhold og erstatning, oplyser Jens Elkjær.
“Det er ikke nogen let sag at vurdere effekterne af en overmedicinering i sager som disse. Medicinen kan selv i korrekte mængder give alvorlige bivirkninger, og det kan være svært at vurdere, om bivirkningerne ville have været anderledes ved en normal dosis,” siger Jens Elkjær.
Stoffet cabazitaxel benyttes fortrinsvis som livsforlængende behandling til patienter med prostatakræft. Stoffet kan give bivirkninger, blandt andet infektioner, på grund af et svækket immunforsvar.

null

Publiceret 25 April 2014 13:45