Jane Faerber er uddannet cand.mag i fransk og retorik.

Jane Faerber er uddannet cand.mag i fransk og retorik.

LCHF viser vejen:

Spis fedt, og tab dig

Jane Faerber er opvokset i Højbjerg. I dag har hun udgivet tre kogebøger om LCHF på under et år

Af
Line Hitz

Spis tyk flødesovs, bøffer med fedtkant, fede mælkeprodukter og grønsager. Det er i store træk det, som kostprincippet LCHF - Low Carb, High Fat går ud på.
37-årige Jane Faerber står bag tre kogebøger om LCHF, som er fyldt med fede opskrifter uden kulhydrat, sukker og stivelse. For fire år siden opdagede hun, at hun ikke kunne tåle gluten. Det blev starten på et nyt liv uden rugbrød, pasta og kartofler, men med mere fedt.
“Før i tiden spiste jeg meget brød og pasta, om min verden brød sammen, da jeg ikke måtte spise gluten. Når jeg som alternativ forsøgte at bage glutenfrit færdigbrød, smagte det af jord,” siger Jane Faerber, som i dag bor i København med mand og børn.
I stedet for begyndte hun at bage brød med nødde- og kernemel og mere fedt. Siden hen har hun været mere mæt, haft mere energi, mindre trang til sukker, også sover hun bedre om natten.
I dag driver hun bloggen Madbanditten.dk, og hun har flere bøger om LCHF i støbeskeen.

Nul småspiseri

Selvom diæten kun er en ud af mange, som har ramt danskerne inden for det seneste år, understreger Jane Faerber, at det ikke er nogen slankekur, men en livsstilsændring.
“Med LCHF spiser du mad, som smager godt og mætter i lang tid. Du får et stabilt blodsukker, og du skal ikke hele tiden småspise. Derfor tror jeg også, at mange danskere har taget LCHF til sig,” siger Jane Faber.
Hun fortæller, at mange opdager et vægttab, når kroppen skifter fra at forbrænde kulhydrater til at forbrænde fedt.
“Mange oplever, at når de lægger kosten om til LCHF, så taber de sig, eller de holder vægten stabil,” siger Jane Faerber.

Ifølge Jane Faber er morgenmad med fedt og protein vigtig i LCHF.

Ifølge Jane Faber er morgenmad med fedt og protein vigtig i LCHF.

Æg og ost til morgenmad

Og hvordan starter man så på LCHF, hvis køkkenskabene i dag indeholder pasta, hvedebrød og syltetøj?
“Hvis jeg skal give et råd, så anbefaler jeg at skære ned for brød og pasta, og erstatte morgenmaden med æg, fed ost og grønsager. Det balancerer blodsukkeret, og du kan mærke det helt hen på eftermiddagen, at du er mindre sulten.”
Hvad er LCHF?

LCHF står for low carb, high fat. Det vil sige mad med få kulhyldrater og en højere andel af fedt.
Med LCHF må du spise kød, fisk, æg, og grønsager, der har vokset over jorden samt naturlig fedt.
Du skal undgå mad med stivelse som brød, pasta, ris, kartofler.

Publiceret 10 May 2014 07:00