Bag kulisserne i Xeneriet. Alexander Ørum-Madsen sminker en af sine medspillere før aftenens prøve. Bemærk den brækkede hånd. Den er ægte nok, men heldigvis passer den til rollen. Foto: Mikkel Carlsen.

Bag kulisserne i Xeneriet. Alexander Ørum-Madsen sminker en af sine medspillere før aftenens prøve. Bemærk den brækkede hånd. Den er ægte nok, men heldigvis passer den til rollen. Foto: Mikkel Carlsen.

"Vi ses også privat, og humoren er tit meget sort"

Ny teaterforening er samlested for unge med skuespillerdrømme. Mandag den 12. maj er der premiere på deres nye forestilling

Af
Af Mikkel Carlsen

Det var interessen for de skrå brædder og energien under spotlysene, der fik en flok unge entusiaster fra Vejle til at danne Ungdommens Teater tilbage i 2012. Siden starten har de lavet fem forestillinger, deriblandt 'American Psycho' og 'Den eneste ene'.
En af initiativtagerne bag teaterforeningen er den 25-årige lærerstuderende Peter Andersen, der tidligere på året fik en del mediebevågenhed, da han meldte ud, at han ville stille op til SFs formandsvalg. Udover interessen for politik brænder han for teaterlivet, og det er ham, der har instrueret foreningens nye forestilling, 'Den jord du gik på'.
”Jeg blev meget påvirket af at være med i diverse skolekomedier. At stå der i rampelyset var sindssygt udfordrende,” siger han og tilføjer, at han også dyrkede drama under et højskoleophold. Men selvom han har nydt at spille på scenen, er han blevet endnu gladere for instruktørrollen.

Brænder for skuespil

De unge skuespillere i foreningen er mellem 17 og 25 og er for de flestes vedkommende på vej gennem uddannelsessystemet. Derfor er der også meget udskiftning i truppen, men mange holder ved og følger foreningen, selv efter de er flyttet udenbys for at læse videre. Den hårde kerne består af omkring 20 medlemmer, der brænder for skuespillet.
”Man skal sætte tiden af til det, og det kan godt være svært at få til at passe med skolegangen. I ugerne op til et stykke øver vi intenst hver eneste dag,” siger 22-årige Jakob Laust Hviid, der er et af de nyeste medlemmer. Ligesom Peter Andersen blev han også bidt af skuespillet tilbage i skoletiden.

Instruktør Peter Andersen retter sminken til på en af sine spillere.

Instruktør Peter Andersen retter sminken til på en af sine spillere.

Sammenhold skaber magi

Foreningens motto er ”Sammenhold skaber magi”, for det med sammenhold er vigtigt for medlemmerne, hvilket Lokalavisens udsendte tydeligt mærkede, da han aflagde holdet et besøg under en af de sidste prøver til det nye stykke.

I en hektisk, men munter og løssluppen stemning blev skuespillerne sminket, kulissen sat op og teknikken tilrettet, mens den pianist, der sørger for stemningsmusik til stykket, varmede fingrene op på klaveret.

”Det gode sammenhold afspejler sig også på scenen. Vi ses også privat, og humoren er tit meget sort,” siger Jacob Laust Hviid.

Skuespillerholdet i ’Den jord du gik på’. Stykket opføres tre dage i næste uge.

Skuespillerholdet i ’Den jord du gik på’. Stykket opføres tre dage i næste uge.

Held i uheld

'Den jord du gik på', som er skrevet af dramatikeren Michael Ramløse, opføres i Xeneriet i Spinderihallerne den 12., 13. og 14. maj. Det er en forestilling om sammenhold og håb midt i en håbløs situation, som er løst inspireret af krigen i Jugoslavien. Seks unge er undsluppet krigens gru og er muligvis de sidste overlevende i et land, der ligger i ruiner, men fællesskabet holder dem oppe, så længe det er muligt.
”Der er virkelig kød på det her,” siger Jakob Laust Hviid om stykket. ”Der er rigtig meget, man som skuespiller kan tage fat i, og det går fra det muntre til det kulsorte som en rutsjebanetur.”
Om instruktørrollen fortæller Peter Andersen: ”Min rolle er at få det hele til at hænge sammen. Før var det meget min vision, der skulle udspille sig på scenen, men denne gang har jeg bevidst valgt ikke at lægge de store forkromede planer. Det skulle være op til skuespillerne, hvor det skulle hen.”
Og så er det vist noget med, at uheld til prøverne giver held til premieren. I så fald er holdet godt dækket ind. En af skuespillerne fik kyssesyge under prøverne, og en anden brækkede hånden. Sidstnævnte er Alexander Ørum-Madsen.
”Det er nu heldigt, at det skete for mig,” siger han med et smil.
”Min rolle er blevet skudt i foden, men vi prøver at lave det lidt om, så at jeg også er blevet såret i hånden.”

Teatertruppen har generalprøve på søndag, og mandag den 12. maj er der premiere på det nye stykke.

Jakob Laust Hviid lader sin rolle eksplodere i raseri.

Jakob Laust Hviid lader sin rolle eksplodere i raseri.

null

Publiceret 11 May 2014 11:45