Aarhus beder staten om hjælp til at dække letbanens underskud.

Aarhus beder staten om hjælp til at dække letbanens underskud.

Aarhus Letbane:

Byråd kræver millioner af staten

Et enigt byråd i Aarhus sender hastebrev til kollegerne på Christiansborg og beder om et klækkeligt millionbeløb til letbanen

Af
Af Hans Larsen

Aarhus Letbane skal reddes for enhver pris, lyder det fra et enigt byråd i Aarhus, der onsdag aften besluttede at sende et hastebrev af sted til kollegerne på Christiansborg, for at staten kan skyde et ekstraordinært og klækkeligt millionbeløb i det nødlidende letbaneprojekt, der anslået er underfinansieret med 700 millioner kroner.
Ifølge borgmester Jacob Bundsgaard (S) ville ilbrevet blive sendt af sted, så snart der blev åbnet for en computer. Det haster nemlig med at give letbaneprojektet en økonomisk saltvandsindsprøjtning, hvis skinner og tog skal være på plads og klar til åbningen i 2017.
Det var Det Konservative Folkeparti, der havde foreslået, at byrådet henvender sig til staten og beder om nødhjælp. Partiets ordfører Steen Stavnsbo hæftede sig ved, at staten kun bidrager med 45 millioner kroner per kilometer letbane i Aarhus, mens projekterne i Odense og Storkøbenhavn støttes med henholdsvis 79 og 67 millioner kroner.
"Det er ikke ret og rimeligt at gøre forskel på støttekronerne. Aarhus Letbane bør som minimum støttes på lige fod med projektet i hovedstaden," sagde Steen Stavnsbo.

Danmarks første letbane

Rådmand for teknik og miljø, Kristian Würtz (S) havde på forhånd forfattet et brev, som byrådet kunne sende til politikerne på Christiansborg.
"Det er vigtigt, at vi i byrådet står sammen og holder fast i det her projekt, fordi letbanen på mange måder er løsningen på vores trafikale problemer og det stigende mobilitetsbehov. Østjylland og Aarhus er pionerer i Danmark på letbaneområdet. Erfaringerne skal først bygges op, og vi må erkende, at opbygning af erfaringer koster, når der er tale om et så kompliceret projekt," sagde Kristian Würtz.
Han beklagede, at anlægsbudgettet er underfinansieret og tilføjede, at man havde lagt det, så godt som man nu kunne, når der er tale om Danmarks første letbaneprojekt.
"På det seneste har vi haft en tæt dialog med Transportministeriet og transportministeren, hvor også mange forskellige sparescenarier er gennemgået. Men vi er nået dertil, hvor vi kan sige, at budgettet ikke kan barberes væsentligt yderligere, uden at ideen med letbanen forsvinder. Vil man have letbanen, må man også betale det, det koster," sagde Kristian Würtz.
Ifølge Lokalavisens oplysninger, er der lagt op til, at staten bidrager yderligere med 330 millioner kroner, mens resten af mankoen på de 700 millioner kroner dækkes af Aarhus Kommune først og fremmest, men også med et mindre tilskud fra Region Midtjylland.

null

Publiceret 21 May 2014 21:43