Høvding Erling og vikingelaugets skjald, Thøger Johnsen, bliver i vandet lidt længere end normalt for at posere for fotografen. Med en vandtemperatur på hele 9,9 grader er det dog intet problem. Foto: Jesper Berg

Høvding Erling og vikingelaugets skjald, Thøger Johnsen, bliver i vandet lidt længere end normalt for at posere for fotografen. Med en vandtemperatur på hele 9,9 grader er det dog intet problem. Foto: Jesper Berg

“Du møder aldrig en sur vinterbader”

Hørsholm-Rungsted Vikingelaug kan snart fejre sit 40 års-jubilæum. Antallet af laugsmedlemmer har aldrig været højere

Af
Jesper Berg

Det blæser og rusker ved Øresunds kyst.
Det småregner, og bølgerne toppes af skumsprøjt på vej mod stranden syd for Rungsted Kyst, hvor de medlemmer af Hørsholm-Rungsted Vikingelaug, som - også - denne tidlige majmorgen i en lind strøm ankommer til og forlader det lille sorttjærede laugshus. Også kaldet Vinterpaladset.
Læs også: Ventelisten vokser hos vikingerne
Trods det ikke særligt charmerende vejr, er der indenfor en løssluppen stemning blandt de mere eller mindre afklædte vikinger, som medlemmerne af vinterbaderklubben kalder sig selv.
"Tonen er rå, men hjertelig," forklarer vikingernes formand - eller høvding, som han kaldes i laugets specielle terminologi - Erling Madsen.
"Det her et af de få steder, hvor man møder mennesker, som de er. Her kender man rigtig mange, som man slet ikke kender efternavn eller titel på. Det vigtigste er, at man har det hyggeligt," siger Erling Madsen, mens han venligt nikker godmorgen til en tidligere borgmester, som smilende åbner døren og begynder at klæde sig af for at gøre klar til dagens kolde gys.

Som at være narkoman

Eller kold og kold. Havvandet har denne morgen en, ifølge de fremmødte vikinger, skuffende temperatur på næsten 10 plusgrader, og det er ikke perfekte forhold for en ægte vinterbader.
Det afholder dog ikke medlemmer fra at dukke op.
De fleste benytter huset og vikingelaugets badebro i weekenden, men også mange bruger en tur i bølgen som en frisk start på dagen, inden turen går på kontoret. Eller bare til en frisk start på dagen i det hele taget.
"Jeg begyndte at vinterbade for 26 år siden, da vi badede fra nordmolen, og dengang var der ingen, der fortalte, at det er ligesom at være narkoman," skænder Julie Grandjean med et smil.
Læs også: Politikere svømmede med vikinger
"Har man ikke været af sted til sit morgenbad, er det som om det kribler i kroppen," forklarer hun, mens Conni Caryes- ford supplerer:
"Efter et dyp i havet tager jeg hjem og laver en halv times gymnastik. Og så kan dagen bare komme an," siger den tidligere uddannelseschef, som har vinterbadet i otte år, efter hun gik på pension.
"Du har aldrig mødt en sur vinterbader," tilføjer hun.
Hørsholm-Rungsted Vikingelaug blev stiftet 1. august 1974 af en lille håndfuld hardcore vikinger og skjoldmøer på et tidspunkt, hvor vinterbadning absolut ikke havde den popularitet, som den har i dag, hvor omkring 50.000 danskere dyrker den kolde fornøjelse.

Henrik Moltke bader flere gange om ugen og har gjort det i 30 år.

Henrik Moltke bader flere gange om ugen og har gjort det i 30 år. "Det er jo lidt tosset at gøre det, men det er hyggeligt og skægt. Og man kommer opløftet hjem," siger han.

Der er stadig venteliste

De fire forudseende vikinger fra 1974 - Tora Landgren, Dorte og Torben Grønvald samt Jørgen Kieler - er stadig aktive og er passende alle fire blevet æresmedlemmer af lauget, hvis medlemmer kalder sig 'De Muntre Helårs Vinterbadere'.
"Lauget havde i 2008 200 medlemmer, men en udvidelse af Vinterpaladset gjorde det muligt at optage ventelisten, og fortsat tilgang betyder, at vi i 2014 er 439 medlemmer og dermed målt i antal medlemmer er nummer 11 blandt de 93 vinterbadeforeninger i Danmark," fortæller høvding Erling, som gerne ser yngre kræfter i klubben, da de yngste medlemmer for tiden er i 30'erne.
Man skal dog ikke forvente at blive optaget med det samme, for der er stadig en venteliste, og den bliver ikke tømt med det samme.
"Vi optager kun nye vikinger én gang om året, for det sikrer, at vi ikke får impulsmedlemmer, som, under indtryk af at det er moderne at være vinterbader, melder sig ind og fylder op uden at benytte medlemskabet," forklarer Erling Madsen.

Laugets skjald, Thøger, trakterer gerne med en sang fra morgenstunden.

Laugets skjald, Thøger, trakterer gerne med en sang fra morgenstunden.

Blufærdighed er ikke en egenskab, som går særligt godt hånd i hånd med vinterbadning.

Blufærdighed er ikke en egenskab, som går særligt godt hånd i hånd med vinterbadning.

Et rigtigt vikingelaug har naturligvis en lurpasser eller to.

Et rigtigt vikingelaug har naturligvis en lurpasser eller to.

null

Publiceret 24 May 2014 10:30