For at sikre at alle kan være med, er programmet udviklet til borgere, der aldrig før har brugt en tablet eller smartphone. Pressefoto.

For at sikre at alle kan være med, er programmet udviklet til borgere, der aldrig før har brugt en tablet eller smartphone. Pressefoto.

Lungepatienter får hjælp med ny app

Digitalt træningsprogram hjælper borgere med dårlige lunger

De får ofte åndenød på trapper og har behov for pauser for at få vejret igen, de såkaldte KOL-patienter.
Borgere med åndedræts problemer og “rygerlunger” i Frederikssund Kommune har dog fået ny og digital hjælp til deres besværede hverdag.
Træningsenheden i Frederikssund Kommune er nemlig i gang med at afprøve træningsprogrammet HomeRehab i samarbejde med virksomheden Aidcube. KOL-patienterne bliver gennem en app på en låne-tablet opfordret til at træne og monitorere små hverdagsøvelser både i og uden for deres eget hjem.
Her indtaster de, nogle gang om ugen, hvor meget de har trænet, og kan følge med på en slags “smiley-ordning”, der viser, hvor tilfreds man kan være med sin træning.

Med på sidelinjen

Ud over den fysiske træning har deltagerne også brugt tabletten til at svare på, om de har haft mere åndenød og hoste end normalt. Alle resultaterne bliver herefter sendt via mobilnettet direkte til kommunens personale, som på en oversigtsskærm kan følge med i hvordan det går med deltagerne i rehabiliteringsforløbet. På den måde kan fysioterapeuten og sygeplejersken støtte og motivere borgerne i deres eget hjem.

Øget selvhjulpenhed

Frederikssund Kommune håber, at det digitale træningsprogram på sigt kan gøre flere borgere selvhjulpne og skabe øget livskvalitet.
Kommunen vil efter endt afprøvning evaluere om programmet skal sættes i drift.

Fakta om KOL
Omkring 430.000 danskere lever med KOL, og for de hårdest ramte føles sygdommen som at trække vejret gennem et sugerør. Forskningen viser dog, at man kan leve meget bedre med KOL, hvis man træner fysisk nogle gange om ugen.

Publiceret 03 August 2014 09:37