Uden armbånd, ingen Smukfest. Festivalbestyrelsen har i år besluttet at hegne festivalen ind. Kun gæster med armbånd kommer ind.

Uden armbånd, ingen Smukfest. Festivalbestyrelsen har i år besluttet at hegne festivalen ind. Kun gæster med armbånd kommer ind.

Festen fortsætter - inde bag hegnet

For første gang er der lukket og slukket for gratisterne ved Smukfest. Nu er festen forbeholdt de betalende gæster

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

Om lidt går det for alvor løs i Bøgeskoven, men i år er det slut med de gratis glæder i Sherwood, på KærligHeden og andre af de arealer, hvor feststemte gæster uden armbånd tidligere kunne få en snus af festivalstemningen - sådan helt uden at betale.
Skanderborg Festivalklub har i år, stærkt tilskyndet af det lokale politi, søgt byrådet og fået tilladelse til at hegne festivalområderne ind.
Baggrunden er, at gratisområderne sidste år udviklede sig til at have hen ved 12.500 daglige besøgende.
Det skabte kø-problemer og førte til klager fra de betalende gæster. Samtidig tiltrak gratisområderne sidste år en del kriminalitet i form af slagsmål, tyverier og narkohandel.
“Ideen var jo oprindeligt, at de områder skulle være en oase, hvor de betalende gæster kunne slappe af, når de ikke hørte musik. Men sidste år var der så mange gratister, at det gik ud over de betalende gæster. Nu får vi genskabt oaserne til dem,” siger festivaltalsmand, Poul Martin Bonde.

Større sikkerhed

Med indhegningen regner festivalledelsen med, at der vil være 12.000 færre i området end sidste år. Samtidig lukkes 4.000 færre betalende gæster ind per dag.
“Myndighederne kræver, at vi kan oplyse, antallet af mennesker på festivalområdet - og det kan vi nu. Med de nye tiltag regner vi også med, at der vil være færre tilfælde af ulovlig parkering i midtbyen og at trafikken i festivaldagene vil fylde mindre end tidligere. Og så håber vi selvfølgelig også at indhegningen vil være med til at mindske antallet af tyverier,” understreger Poul Martin Bonde.
Er det ikke synd for byens borgere, der må leve med generne fra Smukfest, at I nu lukker for den gratis byfest?
“En fest for ikke-betalende gæster er jo ikke noget, der praktiseres andre steder. Vi har i stedet givet byen spillestedet Walthers Musikcafé, noget vi har drømt om længe. Her var der sidste år 150 arrangementer, hvoraf de 120 var med gratis entré,” siger Poul Martin Bonde, og fortsætter:
“Festivalen har stor værdi for byen, det skal man ikke glemme. Der er mange andre byer, der ville ønske, de havde en tilsvarende festival til at brande deres bynavn. En undersøgelse tilbage fra 2009 bekræfter, at Smukfest har en positiv betydning for bosætningen i Skanderborg og for antallet af arbejdspladser her.”

Publiceret 06 August 2014 12:00