Bor man i Gentofte kan man øge boligens værdi med helt op til to millioner kroner ved at bygge en førstesal på parcelhuset. (Polfoto)

Bor man i Gentofte kan man øge boligens værdi med helt op til to millioner kroner ved at bygge en førstesal på parcelhuset. (Polfoto)

Tjen millioner på at bygge en førstesal

Mange steder i landet er udvidelse med førstesal en ren pengemaskine for parcelhusejere. Det viser nye beregninger foretaget af ingeniørfirmaet AB Clausen og Boliga. Det skyldes nye, billigere byggeteknikker og stigende boligpriser

Af
Michael Harsvik

Michael Harsvik

 I store dele af Nordsjælland er der mange penge at hente, hvis man vælger at bygge en førstesal på sit hus. I Gentofte kan fortjenesten i friværdien løbet op i knap to millioner kroner. I Egedal og Allerød er fortjenesten noget mindre - knap 100.000 kroner.
”Det er især i- og omkring hovedstaden og i Aarhus, at der virkelig kan være penge at hente. Udover at man selvfølgelig får de ekstra kvadratmeter her og nu,” siger direktør i Boliga Ricco Zuschlag.
Med et konservativt skøn koster det 16.000 kroner per kvadratmeter at etablere en ny førstesal, men markedsværdien af det nye areal er i flere områder betydeligt højere. Det viser det seneste års salgstal for parcelhuse.
I Lyngby-Taarbæk kan ejeren af et 140 kvadratmeter stort hus i gennemsnit tjene 1,4 millioner kroner på at etablere førstesal og sælge huset. Og det er endda forudsat, at den nye sal kun bliver på 70 procent af husets grundareal.

Prisfald på den ekstra etage

I alt er der mindst 64 postnumre i landet, hvor friværdien stiger mere, end det koster at lave førstesal på huset.
Det er blevet lettere at tjene penge på at udvide med førstesal de seneste år. Det skyldes ikke kun stigende huspriser, men også nye byggeteknikker, fortæller Ammar Al-Temimi, der er projektleder hos AB Clausen Rådgivende Ingeniører.
”Der er flere huse, som kan få opført en førstesal i dag, og det er blevet en del billigere. Det skyldes, at moderne spærkonstruktioner kan laves i ét stykke. Derfor vejer de mindre og skal ikke længere forankres helt til fundamentet som tidligere,” siger han.
Og ingeniørerne med speciale i bærende konstruktioner bekræfter, at førstesal er blevet en investeringsfinte.
”Vi laver statistiske beregninger på mange projekter, der ikke skal tages i brug af den nuværende ejer. De gøres blot klar til salg med en værdiforøgelse i kraft af den nye førstesal,” siger Ammar Al-Temini.

Økonom: Gør det nu

I mange kommuner kan investeringen i førstesal være bedre end både værdipapirer og pensionsopsparing, vurderer økonom.
”Under forudsætning af at det bliver lavet ordentligt og passer ind med resten af huset, så man kan holde kvadratmeterprisen, er det her både en stor og ikke mindst skattefri gevinst. Det vil være dumt ikke at gøre, hvis man har muligheden,” forklarer direktør og finansiel rådgiver i uvildige.dk Hans Peter Christensen.
Han påpeger desuden, at familier, der mangler plads, ofte vil spare penge på at bygge en ekstra etage i forhold til at sælge huset og købe et nyt.
For mindre huse på omkring 100 kvadratmeter er gevinsten ved at udvide med en førstesal særlig stor.
”Husejeren får pludselig en bolig, der appellerer til et meget større publikum bestående af unge par og børnefamilier,” forklarer direktøren i Boliga Ricco Zuschlag.Fakta:
Man skal regne med totaludgifter på omkring 16.000 kroner per kvadratmeter ved en helt ny etage og cirka 9000 kroner, hvis et eksisterende loft kan benyttes.
Du kan forhøje dit realkreditlån med udgifterne til udbygningen, hvis du kan dokumentere, at huset stiger tilsvarende eller mere i værdi.
Du skal tjekke din grunds bebyggelsesprocent. Husets boligareal må oftest udgøre 30 procent af grundens størrelse.
Det tager cirka fire måneder fra entreprenøren påbegynder arbejdet, til førstesalen står færdig.

Fortjenesten

Gentofte 1.991.995 kroner

Lyngby-Taarbæk 1.448.078 kroner

Rudersdal 1.159.889 kroner

Hørsholm 949.464 kroner

Furesø 709.981 kroner

Fredensborg 698.320 kroner

Allerød 401.686 kroner

Egedal 86.539 kroner

Hillerød 54.853 kroner

Frederikssund -276.027 kroner

Gribskov -388.332kroner

 * Fortjeneste i friværdi ved ekstra sal på 98 kvadratmeter efter omkostninger til udbygning. Pris for ombygning med ny førstesal på 98 kvadratmeter er konservativt sat til 1.556.800.

Publiceret 06 August 2014 17:57