Madpakken bliver endnu mere vigtig, når børnene skal gå længere i skole. Måske skal de direkte videre fra SFO til idræt eller spejder.

Madpakken bliver endnu mere vigtig, når børnene skal gå længere i skole. Måske skal de direkte videre fra SFO til idræt eller spejder.

Længere skoledag:

Lav to madpakker

Når børnene skal gå længere tid i skole, kan to madpakker være løsningen, siger chefkonsulent Hanne Castenschiold fra "Landbrug & Fødevarer"

Af
Michael Harsvik

Michael Harsvik

Skolereformen betyder også, at børnene skal have mere mad med i skole. For hvad gør man, hvis barnet er i skole hele dagen og måske skal direkte videre til fodbold eller svømning?
"Jeg synes, man skal tænke i to madpakker, når skoledagene bliver længere. Det vil være godt at variere de to madpakker, så barnet også føler, at der er spændende at åbne pakke nummer to."
Det siger chefkonsulent Hanne Castenschiold fra "Landbrug & Fødevarer", der blandt andet står bag en hel hjemmeside med tips til den gode madpakke.
"Man kan variere de to madpakker ved at tænke i rugbrødsmadder til den første madpakke, og så variere med boller eller rugbrødsklapper til den anden. Sørg for at det er to forskellige madpakker og snak med dit barn om, hvad det godt kunne tænke sig. Madpakken skal både udfordre og tale til fantasien," siger Hanne Castenschiold.
For at undgå at maden bliver kedelig og slatten, kan man gøre to ting:
"For det første kan man købe en madkasse med indbygget fryseelement, så maden holder sig nogenlunde kold. For det andet skal man sørge for at adskille det våde fra det tørre. Eksempelvis ved at have agurkeskiver eller tomatskiver adskilt i en boks, så det hele ikke flyder ud."

Boller med guf

Madpakke nummer to skal altså helst adskille sig noget fra den første.
"Den første madpakke er jo den, vi alle kender fra vores barndom. Det går vist aldrig af mode med almindelige rugbrødsmadder med pålæg, hvor man kan supplere med noget grønt. Til den anden madpakke kan man så variere med boller eller rugbrødsklapper," siger Hanne Castenschiold.
"Hvis man selv har tid til og mod på at bage sine boller, kan man også variere ved eksempelvis at putte kød i dejen, så man får nogle rigtig gode og solide boller. Kom for eksempel skinkestrimler eller kyllingestykker i dejen - så får man nogle gode boller, som børnene også bliver glade for," siger hun. Man skal heller ikke overdramatisere den længere skoledag, mener Hanne Castenschiold:
"Børnene skal måske i skole en time mere om dagen, og det kan man sagtens klare med en enkelt mad eller to mere. Og så håber jeg virkelig, at skolen vil inddrage madlavning og ernæring mere i undervisningen. Det kunne også være vejen til, at børnene får noget godt at spise i hele skoletiden," siger Hanne Castenschiold.

Tips til madpakken

Pynt altid madderne med grønt, fx agurk, peberfrugt, asier eller pickles.

Læg salat og krydderurter under pålægget i stedet for fedtstof.

Husk at gnavegrønt hører til en sund madpakke.

Opbevaring af det grønne i små poser eller bokse holder sagerne friske.

 Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Publiceret 07 August 2014 09:40