Blandt andre undervisningsminister Christine Antorini har været taler på de traditionsrige Fruebjergmøder. Arkivfoto

Blandt andre undervisningsminister Christine Antorini har været taler på de traditionsrige Fruebjergmøder. Arkivfoto

Traditionsrigt folkemøde er aflyst i år

På grund af tidspres har foreningen bag det årlige Fruebjergmøde ikke fået stablet et arrangement på benene i år

Det traditionsrige folkemøde på de smukke skråninger ved Fruebjerg i Gribskov bliver i år ikke til noget.

"Vi får desværre ikke stablet noget på benene i år. Vi er en lille gruppe på fem frivillige og har simpelthen ikke haft tid," siger formand for foreningen Fruebjergmøderne Caspar Bartholin.

På Fruebjergmødet deltager debattører, politikere eller eksperter som oplægsholdere, og det plejer at blive afholdt i slutningen af august. Mellem 50 og 100 mennesker deltager normalt fra hele hillerødområdet.

En smuk tradition

En af dem er hillerødborger Terkel Nielsen, som kontaktede Hillerød Posten, fordi han ikke kunne finde ud af, hvornår mødet blev afholdt i år.

"Vi har deltaget i mange år og ville gerne invitere nogle venner med på skovtur den dag. Det er en smuk tradition, som vi gerne vil holde ved lige. Det er altid dejligt at komme ud i skoven og hygge sig med at spise frokost og samtidig høre nogle mennesker fortælle om noget, man selv finder væsentligt," siger han.

Han synes, det er ærgerligt, der ikke bliver et møde i år, men har samtidig stor forståelse for, at de frivillige ikke fået det arrangeret:

"Jeg peger aldrig fingre af folk, der er ildsjæle, og som har overskud til at få lavet arrangementer. Uden frivillige ville vores samfund virkelig mangle en masse," siger han.

Formand Caspar Bartholin håber, at der igen kommer Fruebjergmøde næste år. Arkivfoto

Formand Caspar Bartholin håber, at der igen kommer Fruebjergmøde næste år. Arkivfoto

Tilbage næste år

Til Terkel Nielsens glæde er Fruebjergmøderne ikke droppet for altid.

Formand Caspar Bartholin fortæller nemlig, at gruppen håber at være klare med et Fruebjergmøde igen næste år:

"Vi regner med at vende stærkt tilbage næste år. Så det kan man så glæde sig til. Det er en god tradition, som vi gerne vil værne om, og det ville være dejligt, hvis det bare kørte, men det er jo ikke en katastrofe, at det springer et år over."

Startet i 1896

Traditionen med Fruebjergmødet stammer tilbage fra 1896, hvor der blev arrangeret folkemøder på de smukke skråninger ved Fruebjerg i Gribskov. Det var i øvrigt Caspar Bartholins oldefars bror, Holger Begtrup, som skabte møderne og også grundlagde Frederiksborg Højskole, den nuværende Grundtvigs Højskole. Dengang kunne Holger Begtrup samle tusindvis af tilhørere.

Folkemøderne blev afholdt frem til 1935 og blev genskabt i 1996, hundredeåret for det første Fruebjergmøde, og siden er der hver sensommer kaldt til folkemøde i skoven med taler, der sætter aktuelle emner til debat.

I de seneste år har blandt andre Nick Hækkerup, Mads Fuglede, Villy Søvndal og Flemming Jensen talt og underholdt på møderne.

null

Publiceret 09 August 2014 08:45