Ingeborg Nielsen omgivet af to af sine døtre i sit hjem i Skødstrup. Til venstre er det Annette Adamsen, og til højre er det Ingrid Knudsen.

Ingeborg Nielsen omgivet af to af sine døtre i sit hjem i Skødstrup. Til venstre er det Annette Adamsen, og til højre er det Ingrid Knudsen.

102-årige Ingeborg venter på sit første tipoldebarn

I torsdags fyldte Skødstrup-kvinden Ingeborg Nielsen 102 år. Hun rejser stadig udenlands og kan passe sig selv

Af
Af Kim Skovrup Andersen

Med syv børn, 12 børnebørn og 29 oldebørn kræver det plads, når den nærmeste familie skal inviteres til fest.
Og festet, dét bliver der, når hele familiens samlingspunkt fylder år.
Ingeborg, hvis fulde navn er Ingeborg Marie Antonie Nielsen, fyldte 102 år i torsdags og blev fejret af to af sine døtre og svigersønner i hjemmet i Skødstrup, hvor hun klarer sig selv.
“Jeg glæder mig til den fest, jeg skal holde med min nærmeste familie på Hou Søsport Center,” siger hun.
Det holdes i Hou, fordi hun er født her, og der kommer 62 personer. De skal vises rundt i området, hvor deres forfædre stammer fra, af Ingeborg.
Det er dog mest i Åbyhøj, den nu pensionerede sygeplejerske har boet sammen med manden Kristian Nielsen og deres syv børn.
På blot elleve år kom der syv børn til, så det nødvendigt at være hjemmegående i en periode.

“Lad tiden gå”

Så hemmeligheden bag at blive så gammel er ikke så overraskende ved at være aktiv.
“Og ved at lade tiden gå”, som Ingeborg Nielsen tørt konstaterer med et efterfølgende smil.
“Mor er rigtig god til at gå ture. Og det er ikke bare en kort tur, men ofte på en time. Og vigtigst af alt, så har hun et meget positivt livssyn, “ siger datteren, Annette Adamsen.
Arbejdslivet som sygeplejerske stoppede i 1982. Seks år senere blev Ingeborg enke og har siden klaret sig flot alene.
En gang om ugen kommer der en og vasker hendes hår, og så er der rengøring hver fjortende dag, men det er også al den hjælp, hun får.

Fødselaren i haven, som hun elsker at gå rundt i. Familien holder en årlig havedag hos Ingeborg, hvor familiemedlemmer samles og hjælper til med nye beplantninger og fjernelse af ukrudt.

Fødselaren i haven, som hun elsker at gå rundt i. Familien holder en årlig havedag hos Ingeborg, hvor familiemedlemmer samles og hjælper til med nye beplantninger og fjernelse af ukrudt.

Kærligheden er stor

“Vi synes, at hendes hjerte til stadighed er hos sine børn, børnebørn og oldebørn, hvor hun aldrig svigter og er den støtte, hvor familien ved, at der altid kan hentes råd og hjælp. Og så møder hun trofast op til alle familiemedlemmers fødselsdage. Hun elsker familietraditioner og som familiens overhoved samler hun 'Familien Nielsen', og vi synes, vi har et ret unikt sammenhold,” siger datteren Annette Adamsen, der oplyser, at i julen samles alle til den store familiefest, hvor en stadig voksende familie på godt tres medlemmer deltager.
Og sådan noget som familieudvidelse venter hun med længsel på.
“Jeg vil gerne nå at blive tipoldemor, og det regner og håber jeg da på at blive,” siger hun.
Det ældste oldebarn er 25 år, så det er bestemt ikke urealistisk.
Men inden er der nye rejsemål, der skal nås, for det er også noget, hun stadig gør sig i. Hun tog sit ældste barnebarn på ordet, da hun spurgte, om hun ikke ville med ud at rejse. Så i en alder af 101 år var hun i Rom og til efteråret går turen til Berlin.
Når tiden ikke går med at passe haven, hører hun lydbøger eller ser tv-programmer som 'X factor', 'Vild med Dans', 'Spørg Charlie' og 'Nak og Æd' samt ikke mindst Søren Ryge.
“Han er så god til at fortælle, og så elsker jeg haveprogrammer.” fortæller fødselaren.

Publiceret 13 August 2014 12:00