Flaskeposten føres på sin plads ved Albuen i Vejle. Foto: Vibeke Nørgaard Rønsbo

Flaskeposten føres på sin plads ved Albuen i Vejle. Foto: Vibeke Nørgaard Rønsbo

Sådan endte gigantisk flaskepost i Vejle

Kunstværket flaskeposten, der ligger ved Albuen i Vejle, har på mange måder haft lang vej hertil

Af
Ina Bjerregaard

Det hele begyndte med et brev til Vejle Kommune. Ikke håndskrevet, som ellers er en del af værkets fortælling om digitalisering versus håndskrift, men bare helt almindeligt tastaturskrevet. Det var kunstneren, Vibeke Nørgaard Rønsbo selv, der tog kontakten til Vejle Kommune.
“Jeg skrev til kulturchefen, for det skulle jo være til en, som kunne forholde sig til kunst, og som ville finde det relevant, fortæller Vibeke Nørgaard Rønsbo til Lokalavisen.
Hun sendte brevet til Vejle Kommune i januar i år og fik positivt svar i marts. Derfra begyndte et større planlægningsarbejde.

Stor interesse

Der var flere årsager til, at kommunen valgte at kunstværket skulle glæde Vejles borgere.
“Det var en god blanding af mange ting,” fortæller Birgit Jørgensen, konsulent ved Kultur & Udvikling i Vejle Kommune.
“Flere af os havde set kunstværket, da det blev udstillet i Aarhus på Sculpture by the Sea. Og så sætter skulpturen jo fokus på netop digitalisering og så det håndskrevne. Og digital post er jo noget som Vejle Kommune sammen med staten har som et fokusområde. Og så passede den jo rigtig godt ind i både vores Vild med Vand arrangement samt Naturens Dag. Så derfor var det også vigtigt for os, at flaskeposten kunne komme hertil allerede i august,” siger Birgit Jørgensen.
Kunsteren selv har også været begejstret for samarbejdet med kommunen.
“De har rykket virkelig hurtigt, så det er gået stærkt med at få det hele på plads,” siger Vibeke Nørgaard Rønsbo.
Søndag 3. august landede flasken ved Albuen i Vejle, og de 800 kilo blev bugseret på plads ved hjalp af gummibåde mens omkring 100 tilskuere så til fra land.
Hele projektet har naturligvis kostet penge, men med hjælp fra Martha & Paul Kerrn Jespersens Fond er kommunens egenbetaling blevet reduceret. Det er meningen, at flaskeposten skal få en fremtrædende plads på Vild med vand og Naturens dag samt i Trekantens Festuge, der har forbindelser som tema. For selv om de fleste skriver via tastatur, er der da også fordele ved det håndskrevne.
“Unge siger til mig, at de selvfølgelig meget bruger tasterne frem for at skrive i hånden. Men nogle har også fortalt, at det er fedt, at når man skriver sine egne kragetæer, så er der ingen, der kan læse en over skulderen, som alle ellers kan, når det man skriver, kommer op på en skærm.” siger Vibeke Nørgaard Rønsbo, der blandt andet har haft et par ingeniørkandidater til at regne på kunstværket, herunder hvordan flasken ville få den rette hældning samt hvordan man slap af med kondens inde i flasken, som ellers ville dugge til og gøre brevet ulæseligt.

Flaskeposten undervejs fra Samsø mod Vejle. Foto: Vibeke Nørgaard Rønsbo

Flaskeposten undervejs fra Samsø mod Vejle. Foto: Vibeke Nørgaard Rønsbo

null

Publiceret 16 August 2014 08:00