Modelfoto

Modelfoto

17-årig dømt for at tæve mand midt på station

Skænderi blev til vold på Nivå Station. Nu er dommen over den ene part faldet

Af
Pernille Kristensen

Et uvenskab mellem to mænd kulminerede tilsyneladende i vold midt på Nivå Station en eftermiddag i januar.
I hvert fald stod en nu 17-årig mand forleden tiltalt ved Retten i Helsingør for vold af særlig grov karakter efter straffelovens §245 mod en anden mand.
Ifølge anklageskriftet var den 17-årige den pågældende dag sprunget over skinnerne på stationen for at komme over til den anden mand, som han bl.a. angreb med granitskærver og sparkede, ligesom en uidentificeret medgerningskvinde sparkede på den forurettede.
I retten ønskede den 17-årige ifølge retsbogen frifindelse på grund af nødværge.
Ifølge hans forklaring ved et tidligere retsmøde havde han mødt den bekendte forurettede i tunnellen under stationen. Her havde den forurettede truet med at spytte på ham og havde sparket ud efter ham uden at ramme.
Oppe på hver sin perron havde den 17-årig følt sig så provokeret af den mand, at han løb over sporene til den anden, der tog en flaske op. Han havde derfor selv taget to sten, men ville smide dem, hvis den anden smed flasken, lød den 17-åriges forklaring.
Det skete dog ikke, og de to endte i håndgemæng.

Råbte bøsse til ham

I retten havde den forurettede en noget anden forklaring. Han fortalte ifølge retsbogen, at den 17-årige havde råbt ”bøsse” til ham, hvilket han havde gjort før, og som også ofte skete i lokalområdet. Den forurettede havde til gengæld selv hverken spyttet, truet med det eller sparket, forklarede manden. Han ville dog ikke afvise, at han selv havde råbt ukvemsord efter den tiltalte.
Oppe på hver sin perron var råberiet fortsat på tværs af sporene, og den 17-årige virkede mere truende end tidligere.
Den forurettede havde derfor samlet en flaske op og stillet sig nær andre ventende passagerer, da den 17-årige nærmede sig, forklarede han.
Det var dog ikke nok til at hindre håndgemænget, der endte med en tur på skadestuen for den forurettede.
I retten kunne et vidne bekræfte, at den 17-årig havde krydset sporene og smadret den forurettedes flaske med nogle sten, ligesom vidnet også så den tiltalte slå sin modstander i hovedet med stenen.
Vidnet så også den uidentificerede pige sparke den forurettede, men ikke at den 17-årige gjorde det, hvilket han endte med at blive frifundet for.
I sin afgørelse lagde dommeren ellers vægt på oplysningerne fra vidnet og politiet samt sagens voldsomhed, men også gerningsmandens unge alder, og at han hidtil ikke er straffet for personfarlig kriminalitet. Til gengæld modtog han i februar en dom for hærværk og overtrædelse af våbenloven, og dommen endte derfor på en fællesstraf med denne på samlet 60 dages betinget fængsel med et års prøvetid og opsyn af kommunen.
Den 17-årige skal desuden betale seks dagbøder á 500 kroner.

Publiceret 18 August 2014 10:00