Bestyrelsesformand for Charlottenlund Travbane, Peter Wilhelmsen, har siden Ole Køppens dødsfald strammet reglerne for deres private ambulancetjeneste. Arkivfoto.

Bestyrelsesformand for Charlottenlund Travbane, Peter Wilhelmsen, har siden Ole Køppens dødsfald strammet reglerne for deres private ambulancetjeneste. Arkivfoto.

Travbane strammer regler efter dødsfald

Privat ambulancetjeneste får forbud mod akut ambulancekørsel af Charlottenlund Travbane og skal fremover ringe 1-1-2

Af
Af Kathrine Albrechtsen

Søndag den 14. juli blev Charlottenlund Travbane ramt af en tragisk ulykke, da den 61-årige kusk Ole Køppen døde kort efter et løb med sin hest Overall.
Ude foran staldene faldt han pludselig om. Det lykkedes travtræner Kenneth Nielsen at genoplive ham, hvorefter Ole Køppen kom ind i den private ambulance, som altid er til stede ved løbene.
På vej til hospitalet mistede Ole Køppen bevidstheden to gange, men blev genoplivet af ambulancefolkene. Tredje gang lykkedes det ikke.
Siden ulykken har diskussionen lydt, hvorvidt det var den rigtige beslutning at sende Ole Køppen af sted i den private ambulancetjeneste fremfor at ringe 1-1-2 og få akutlæge-enheden ud til stedet.
Bestyrelsesformand for Charlottenlund Travbane, Peter Wilhelmsen, har efter den tragiske ulykke valgt at stramme op på reglerne.
"Når der sker en ulykke som denne, stiller vi selvfølgelig spørgsmålstegn ved vores service. Jeg har nu lagt en ny procedure, som vi ikke har haft før. Jeg har aftalt med Ignis Et Aqua, at hvis der kommer lignende situationer, hvor der er tale om lav puls, bevidstløshed, eller hvor der ikke er direkte kontakt med personen, er deres opgave at holde personen i live og ringe 1-1-2 og få en lægeambulance ud", siger Peter Wilhelmsen.
“Det er uvist, om Ole Køppen ville have overlevet, hvis han var kommet ind i en anden ambulance. Men fremover vil vi ikke tage nogen risici”, siger Peter Wilhelmsen.
Ignis Et Aqua er siden ulykken blevet anklaget af et konkurrerende firma og tidligere ansatte for manglende autorisation hos personalet, og Sundhedsstyrelsen er på nuværende tidspunkt ved at undersøge firmaet.
Peter Wilhelmsen vil ikke udtale sig om Ignis Et Aquas fremtid under travbanens løb, før embedslægens evaluering ligger klar.
"Jeg har haft en snak med Ignis Et Aqua, set deres certifikater og personalets baggrund, og valgt ikke at stoppe samarbejdet. De er enormt kede af det, der er sket. Men hvis politiet rejser tiltale mod dem på baggrund af embedslægens vurdering, så finder vi selvfølgelig et andet firma", siger Peter Wilhelmsen.
Ifølge Sundhedsstyrelsen tager deres undersøgelse mindst en måned.
Udover de nye retningslinjer under akutte situationer har Charlottenlund Travbane også lagt en ny procedure i forbindelse med hyring af private ambulancetjenster, hvor man skal sikre sig, at ambulancetjenesten har deres certifikater i orden, og at deres referencer ser fornuftige ud, forklarer Peter Wilhelmsen.
"Det har vi ikke gjort før, men når der sker en ulykke som den her, revurderer vi alt".

Publiceret 20 August 2014 12:20