Smukt, men alligevel ikke velegnet til beboelse. Pas på du ikke bliver snydt, når du er på jagt efter en lejebolig.

Smukt, men alligevel ikke velegnet til beboelse. Pas på du ikke bliver snydt, når du er på jagt efter en lejebolig.

Undgå at blive snydt på boligmarkedet

Hvert år bliver hundredvis af lejere snydt, når de skal skrive under på en lejekontrakt

Af
Af Thomas Lemke

August og september måned er kampen om lejeboliger ekstra hård. Mange starter på ny uddannelse, i praktik og job, og det gør efterspørgslen stor – og langt større end udbuddet.
"Det er en voldsom udfordring at finde boliger til så mange mennesker, og når efterspørgslen er så meget større end udbuddet, betyder det desværre også, at mange forsøger at udnytte situationen," siger direktør i Lejernes Landsorganisation (LLO), Claus Højte, til Bolius.dk.
Ifølge Claus Højte har LLO flere hundrede sager om året med lejere, der betaler for meget i leje.
"Det kan lade sig gøre, fordi efterspørgslen er så stor, men problemet er langt større end det antal sager, vi ser. Jeg vurderer, at 80% af alle lejere betaler for høj leje i forhold til lejeloven," siger Claus Højte.
Egentlig bedrageri, hvor lejere lokkes til at betale for et værelse eller en lejlighed, de aldrig får, eller som ikke eksisterer, er mindre udbredt. Her ligger tallet på 5-10 sager om året i hovedstaden og omtrent det tilsvarende for resten af landet.

En rimelig leje

Det kan være svært at vurdere, hvad den præcise leje er for en bolig. LLO vurderer, at 80 pct. af lejerne betaler for meget. Kontakt huslejenævnet hvis du er i tvivl og ellers er her et par tommelfingerregler:
Du skal ikke betale mere end 1.500 kr. pr m2 pr år, hvis ikke lejemålet er spritnyt. Det er kun de færreste lejemål, der kan leve op til den pris, derfor vil lejen næsten altid skulle ligge lavere.
Hvis du betaler 1.300 kr. pr m2 pr år for et sted, er det på kanten af, hvad det må koste, med mindre det er et helt nyt bad og køkken.
Hvis du betaler 1.000 kr. pr m2 pr. år uden nyt køkken og bad, er det for dyrt

Undgå at blive snydt

Har du mistanke om, at udlejeren ikke har råderet over boligen, så gør følgende:
Tjek hjemmesiden OIS.dk, hvor du for mange boliger kan se, hvem der står som ejer. Er det en andelsforening, der står som ejer af lejligheden, så ring til dem og få bekræftet, at udlejeren er den samme som ejeren.
Ring på hos naboen, når du er ude og se lejligheden og spørg, om de kender udlejeren.
Er der tale om fremleje, så forlang at se en tilladelse til at leje. Lejer din udlejer lejligheden ud uden tilladelse, kan du ryge ud af lejligheden med meget kort varsel.
Virker noget underligt eller mistænkeligt, så spørg ind til det.

null

Publiceret 24 August 2014 12:00