Budget-chok:

Hørsholm skal spare over 25 millioner

Hørsholm-borgmester Morten Slotved varsler nu nedskæringer i kommunen. Med faldende skatteindtægter samt KL's og regeringens nedjustering af væksten i kommunerne forringes Hørsholms økonomi med 25-30 millioner årligt

Af
Morten Timm

Morten Timm

Der er igen dømt sparetider i Hørsholm. Det står klart efter Hørsholm Kommunalbestyrelse i weekenden har været samlet til budgetkonference.
Her lyder den nye virkelighed er, at Hørsholm Kommune står til at miste 25-30 millioner årligt.
Borgmester Morten Slotved (K) forsøger ikke at nedtone alvoren og siger direkte:
"Ja, vi skal ud at lave serviceforringelser for at få budgettet til at hænge sammen".

Handler om rettidig omhu

Overordnede set står Hørsholm og mangler 25-30 millioner for at få enderne i næste års budget til at hænge sammen.
En situation som kommer noget bag på borgmesteren og resten af kommunalbestyrelsen. For før ferien så alle økonomiske parametre positive ud, men henover sommeren er der trukket mørke skyer op med regeringens og KL's nedjusteringen af vækstskønnet for kommunerne. Prognoserne for Hørsholm lyder på faldende skatteindtægter og bloktilskud på mellem 25-30 millioner.
"Forventningerne er, at Hørsholm ikke vil tjene så meget. Det er vi som politikere nødt til at handle på," betoner borgmesteren.
"Selv om Hørsholms økonomi er robust og vi har en solid kassebeholdning, så er det rettidig omhu at reagere nu ellers får vi problemer om fire år, hvor kommunens økonomi vil være udhulet af manglende skatteindtægter," siger han videre.
Det kan også betyde, at idekataloget med 22 effektiviseringsforslag for i alt 65 millioner kommer hurtigere i spil end først antaget. Men som vi lørdag skrev på ugebladet.dk, så ønsker et stort flertal ikke gøre brug af forslaget om at lukke en skole, anført som Rungsted Skole.

Skal findes på driften

Ifølge borgmesteren er udfordringen, at de mange millioner skal findes på driften.
"Det er altså ikke bare et anlægsprojekt, vi kan udskyde. Det er den faste drift, vi skal skære ned på," understreger Slotved.
Borgmesteren kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvor besparelserne rammer, men udvalgene har allerede kigget på forskellige muligheder, og det er dem, der kommer i spil.
"Som udgangspunkt er der ingen helliger køer, og jeg tror, at besparelserne vil ramme bredt," siger Morten Slotved.
Med de nye tal anser også Venstre og Socialdemokraterne budgetopgaven som svær.
"Det bliver vanskeligt at sætte nye ting i gang og der ikke bliver noget af det sjove i denne omgang," erkender Venstres Annette Wiencken, der dog ikke vil forhandle i pressen og komme med bud på besparelsesområder.
Socialdemokraternes Pernille Schnoor vurderer også, at det ikke bliver muligt at finde penge til nye tiltag medmindre der findes besparelser.

Hørsholm har stadig handlefrihed

I modsætning til mange andre kommuner kommer det Hørsholm til gode, at kassebeholdningen er stærk og økonomien god.
"Det giver os ro i maven og den handlefrihed til at analysere på, hvad vi skal gøre. Vi har ikke en pistol for panden," siger Morten Slotved.
Han har ikke tidligere set så store udsving i KL og regeringens prognoser og kalder det signalforvirring, når regeringen melder ud, at nu kommer væksten og nu går det fremad - når der så skal eksekveres på det i forhold til kommunerne, så nedjustere de forventningerne.

Tror på bredt politisk forlig

Ved weekendens konference opfordrede Slotved sine politikerkolleger til fortsat at fokusere på at udarbejde et budget i balance.
"Jeg synes, konferencen er foregået i en rigtig god stemning. Vi har fået et rigtig godt afsæt til de kommende budgetforhandlinger, og jeg har et velbegrundet håb om, at vi kan opnå et bredt politisk forlig".

null

Publiceret 24 August 2014 00:15