'1914' ankommer til Garderhøjfortet i Gentofte for at 'fortlagre' på ”Nordfronten” fra 1914. Nummer to og tre fra venstre er Eric Lerdrup Bourgois og Anders Kissmeyer.

'1914' ankommer til Garderhøjfortet i Gentofte for at 'fortlagre' på ”Nordfronten” fra 1914. Nummer to og tre fra venstre er Eric Lerdrup Bourgois og Anders Kissmeyer.

Livgarden lancerer historisk jubilæumsøl

Det sker i Kvickly Allerød under natåbent 5. september i bymidten i Lillerød

Af
Af Michael Braunstein

Livgarden lancerer en historisk jubilæumsøl i Kvickly Allerød, når der 5. september er natåbent i bymidten i Lillerød. Det nye bryg hedder 'Ebeltoft Kissmeyer 1914', og en af brygmestrene på projektet er Anders Kissmeyer.

Kvickly Allerød vil fra kl. 18.00-21.00 have en stand på M.D. Madsensvej ved natåbent, og her kan man smage på 'Ebeltoft Kissmeyer 1914' og tale om Livgardens historie, kultur og traditioner.

På standen kan man møde Anders Kissmeyer og Eric Lerdrup Bourgois, historisk leder ved Den Kongelige Livgarde. I aftenens anledning vil der være særtilbud på det nye øl.

Tradition at lancere øl

Livgardens Historiske Samling markerer 100-året for 1. Verdenskrigs udbrud og den deraf følgende mobilisering af Livgarden til 'Sikringsstyrken' i Danmark med lancering af en ny og unik historisk '1914'-øl.

Ved Livgarden er der tradition for at brygge en specialøl ved større markeringer. Senest det skete var med 'Armadillo IPA' i 2013, der markerede afslutningen på ISAF-missionen i Afghanistan for Livgardens vedkommende.

Den næste større historiske markering er 100-året for indkaldelsen af Livgarden til Sikringsstyrken i forbindelse med 1. Verdenskrigs udbud i 1914. Livgarden markerer denne gang med en '1914'-øl, og her bliver der igen tale om et helt særligt øl-projekt, som overordnet set består af følgende elementer:

Øllet bliver brygget på en historisk ølgær, der er hentet hjem af Carlsberg fra Dortmund i 1904, og som var i brug i Danmark i 1914. Et af projektets usikkerheder var om gæren kunne genoplives fra sin dvaletilstand - den har været nedfrosset de sidste mange år - men det lykkedes.

Øltypen er en wienerøl, altså en classic-type, som var særdeles populær i Danmark i tiden omkring 1914. '1914' brygges på Ebeltoft Gårdbryggeri, fordi bryggeriets fysiske forhold - en firelænget gård - passer godt til tiden omkring 1914, hvor Danmark i overvejende grad var et landbrugssamfund.

Kasemat-lagring

Et andet væsentligt element er kasemat-lagringen af '1914' på brugte egetræsfade, som er foregået under jorden på Garderhøjfortet i Gentofte.

Garderhøjfortet var venstre 'anker' i det der hed 'Nordfronten', som Sikringsstyrken bl.a. blev indkaldt til at bemande i 1914. Livgarden var i 1914-1915 mobiliseret til netop 'Nordfronten'.

Kasemat-lagringen giver således god mening. Det er ikke hele bryggen, der er kommet på egefade, da brygmestrene var bange for, at den vil få for meget smag af lagringen. Cirka 1000 liter af det samlede bryg på omkring 8000 liter egefadlagres.

Efter lagring er de cirka 1000 liter blevet transporteret tilbage til Ebeltoft Gårdbryggeri, hvor de blandes med resten af bryggen for derefter at blive tappet på flaske og fad. De foreløbige meldinger tyder på en øl over al forventning.

Erfarne brygmestre

Brygmestre på projektet er Anders Kissmeyer, der også var brygmester på 'Armadillo IPA', og Peder Zacho Hansen, ejer af Ebeltoft Gårdbyggeri.

Anders Kissmeyer er en af 'mikrobrygbølgens fædre' i Danmark, han startede f.eks. Nørrebro Bryghus. Peder Zacho Hansen hjælper bl.a. DR's 'Bonderøven' med at brygge øl og cider.

'1914' lanceres officielt 6. september kl. 10.00-16.00 på Kastellet ved markeringen af hærens 400-års jubilæum og senere samme dag på Garderhøjfortet i Gentofte. Men forpremieren finder altså sted i Livgardens garnisonskommune under natåbent i Lillerød.

Publiceret 31 August 2014 11:45