På trods af finanskrisen er husene generelt steget i Hillerød Kommune, men huspriserne i yderområderne trækker ned. Home, Modelbilleder

På trods af finanskrisen er husene generelt steget i Hillerød Kommune, men huspriserne i yderområderne trækker ned. Home, Modelbilleder

Huspriser i Hillerød er steget - men mindre end på landsplan

På grund af yderområderne er huspriserne i Hillerød steget en tredjedel mindre end på landsplan

Af
Steen Tue Bjerborg

Husejere i Hillerød er på trods af finanskrisen blevet rigere de seneste ti år. Men ikke så meget som på landsplan, hvilket ifølge Jesper Fruergaard fra Spar Nord Hillerød skyldes, at yderområderne i Hillerød trækker den gennemsnitlige prisstigning ned.
Ifølge analysen, som Spar Nord Hillerød har lavet baseret på Realkreditrådets tal for realiserede handelspriser, steg huspriserne i Hillerød fra 2004 til 2014 med 17,7 procent. Det svarer til, at husejerne i Hillerød for hver million kroner, deres hus er værd, er blevet 48 kroner rigere hver eneste dag.
Men selvom det lyder godt, er de tilsvarende tal på landsplan en prisstigning på 26,6 procent og gevinst på 70 kroner om dagen, og det betyder, at husejere på landsplan i gennemsnit er blevet omkring en tredjedel rigere hver dag end husejerne i Hillerød Kommune.
"Forklaringen er, at huspriserne i yderområderne af Hillerød Kommune, f.eks. Skævinge og tættere på kommunegrænsen til Halsnæs, har trukket den gennemsnitlige huspris i Hillerød voldsomt ned. Prisstigningerne i selve Hillerød by er derfor noget højere, end analysen afslører," fastslår Jesper Fruergaard.

To afgørende faktorer

Ifølge Spar Nord er det især to tendenser, der har afgjort og fortsat vil være afgørende for udviklingen i huspriserne i Hillerød og landets øvrige kommuner.
Den ene er, at der i årene frem til 2020 bliver 15 procent flere seniorborgere i alderen 65-79 år, hvilket svarer til 120.000 personer på landsplan.
Det er typisk en gruppe, der vælger at sætte huset til salg med øget udbud til følge. Samtidig bliver der i samme periode færre typiske huskøbere, idet antallet af danskere i 30'erne falder med knap 35.000 personer.
"Derfor går vi nogle år i møde, hvor antallet af potentielle hussælgere vokser, samtidig med at antallet af potentielle huskøbere skrumper, konstaterer Jesper Enghave Fruergaard, der peger på, at den anden afgørende faktor er, om der er tale om et område med tilflytning eller fraflytning.
"Selv om efterspørgslen efter huse generelt ser ud til at falde i de nærmeste år, vil der stadig være lokalområder, hvor tilflytning kompenserer for den faldende efterspørgsel. Men det vil være meget lokalt bestemt og op til kommunens politik, og hvad der sker der," slutter han.

null

Publiceret 16 January 2015 10:00