Politikerne må udskrive en regning på 6,3 millioner kroner til yderligere arkæologiske undersøgelser på hospitalsgrunden i Hillerød.

Politikerne må udskrive en regning på 6,3 millioner kroner til yderligere arkæologiske undersøgelser på hospitalsgrunden i Hillerød.

Udgravninger ved nyt hospital koster seks millioner ekstra

Regionsrådet skal tirsdag godkende ekstra seks millioner til arkæologiske udgravninger i Hillerød

Arkæologerne har brug for yderligere seks millioner kroner til udgravningerne ved det kommende hospital i Hillerød.

Medlemmerne i regionsrådet i Region Hovedstaden skal på tirsdag godkende bevillingen. I juni 2013 blev der sat 18,6 millioner kroner af til gennemførelse af første etape af de arkæologiske undersøgelser. Nu søges der så om en forhøjelse på 6,3 millioner til gennemførelse af anden etape.

"Området for byggeriet af Nyt Hospital Nordsjælland er udpeget som et kulturarvsareal, det vil sige et kulturhistorisk interesseområde, hvor det kan forventes – og allerede er bekræftet i forbindelse med etape ét - at der forefindes skjulte fortidsminder", skriver forvaltningen i dagsordenen.

De henviser dermed blandt andet til et moselig fra stenalderen - et fund der kom på Kulturstyrelsens top ti over de største arkæologiske fund sidste år.

Mangler etape 3

Forundersøgelserne af byggegrunden gennemføres af Folkemuseet i Hillerød, som nu er en del af Museum Nordsjælland. I 2014 gennemførte Folkemuseet forundersøgelsen af etape to og vurderer nu, at der skal gennemføres en egentlig arkæologisk undersøgelse, fordi der er gjort kulturhistorisk interessante fund. Hvis der gøres særlige fund, vil det dog ikke påvirke økonomi og tidsplan, oplyser museet.

For at undgå at undersøgelserne fører til forsinket byggestart, er det dog nødvendigt, at etape to igangsættes snarest. Arbejdet forventes at tage to sæsoner fra begyndelsen af 2015 til slutningen af 2016. Det resterende udgravningsarbejde for etape ét færdiggøres i 2015 og på enkelte områder formentlig i 2016. Arbejdet forløber planmæssigt.

Etape 3 af undersøgelserne foregår på beboede områder, der afventer ekspropriering. For disse cirka 15.000 kvadratmeter mangler både forundersøgelserne og bevilling, hvis forundersøgelserne viser, at der er et behov for arkæologiske udgravninger.

Det samlede budget for hospitalet er på 3,8 milliarder kroner, og det er derfra, pengene skal tages.

Nyt Hospital Nordsjælland skal efter planen stå klar til brug i 2020. Byggeriet skal gå i gang omkring 2017.

Der er blandt andet fundet et moselig fra Stenalderen.

Der er blandt andet fundet et moselig fra Stenalderen.

null

Publiceret 05 March 2015 10:00