Mia Lyhne til lokale politikere:

“Prioriter vores børn”

Tirsdag aften var den kendte skuespiller Mia Lyhne medarrangør på et stormøde om børne- og skoleområdet i Egedal Kommune

Af
Af Mette B. Sørensen

"Kære politikere. Vi er ikke alene, kom nu, prioriter vores børn. De er fremtiden. Basta!"
Sådan lød opfordringen fra den kendte danske skuespiller Mia Lyhne, som mange nok bedst kender som Franks kone i tv-serien Klovn, da hun tirsdag aften var blandt initiativtagerne til et stormøde i Smørum i Egedal kommune.
Og der var da også udefra set lagt op til lidt af et boksebrag ved stormødet om børne- og skoleområdet i Egedal kommune med Karsten Søndergaard (V), formand for Børne- og Skoleudvalget i det ene ringhjørne og velsagtens stort set alle andre fremmødte i salen i det modsatte ringhjørne.
Og aftenen bød også på infight med bløde værdier, håb og drømme om en bedre fremtid for kommunens yngste medlemmer på den ene side og benhårde tal på den modsatte side.
For mens to af initiativtagerne, Mia Lyhne og Mona H. Møller, fortalte om en hverdag med alt for få pædagoger og perleplader i hobetal, stille børn, der forsvinder i mængden, slåskampe pædagogerne aldrig opdager og vikartimer i massevis i skolerne, så var Karsten Søndergaard slet og ret bevæbnet med fakta om drømmenes omkostninger.
"Jeg er helt sikker på, at jeg må skuffe jer. Jeg kan ikke finde så mange penge, som I gerne vil have," sagde udvalgsformanden til de godt 130 tilhørere inden han lidt efter blændede op for et faktaark hvor omkostningerne for forældrenes visioner stod beskrevet sort på hvidt.
Forældrene ønsker at øge Egedals andel af uddannede pædagoger til 65 pct., det koster ifølge Karsten Søndergaard 1,75 mio kr.
Forældrene ønsker at normeringen i daginstitutionerne skal ligge på 2,5 vuggestuebørn per voksen og 5 børnehavebørn per voksen, det koster 75 mio kr.
Forældrene ønsker en normering med 8 SFO-børn per voksen, det koster 36,7 mio. kr.
Og sidste men ikke mindst vil forældrene have en klassekvotient på højest 24 elever, det koster 12 mio. kr.
I alt lyder prisen for flere hænder til det enkelte barn i Egedal Kommune, ifølge Karsten Søndergaard, altså på svimlende 125 mio. kr.
Det satte dog ikke en dæmper på aftenens andre oplægsholdere eller den efterfølgende diskussion, hvor en mor høstede et rungende bifald med ordene:
"Jeg vil så gerne tale værdibaseret børnepolitik med jer politikere - Lad os nu tale visioner i stedet for at tale tal hele tiden."
Og Rikke Mortensen (R) medlem af Børne- og Skoleudvalget modtog et lige så rungende "ja", til sit spørgsmål om hvorvidt forældrene er villige til at betale mere for en institutionsplads - Et budskab hun vil tage med sig til de kommende budgetforhandlinger.
Efterfølgende var det en særdeles tilfreds Mona H. Møller, der kunne gøre status på aftenens stormøde.
"Jeg synes det gik virkelig godt, og det var fedt at se, at så mange mennesker dukkede op," siger hun og fortsætter:
Der var fire lokalpolitikere til stede i salen som så, hvor mange mennesker, vi kunne samle på en tirsdag aften og som oplevede, at vi vil have at der skal ske en forandring."
Der blev efter mødet nedsat en handlegruppe og første initiativ er, at en masse forældre mandag under mottoet "bag for en sag" bager kager til Smørums institutioner og skoler for at vise pædagoger og lærere deres støtte.
"Det var en virkelig god start, og så må vi se, hvor det bærer hen," konstaterer Mona H. Møller

Publiceret 06 May 2015 11:30