Søren Bønløkke (tv.) og entreprenør Balder Johansen foran bygningen, der skal indrettes til børnehospice.

Søren Bønløkke (tv.) og entreprenør Balder Johansen foran bygningen, der skal indrettes til børnehospice.

Her skal børn dø med værdighed

Den 1. november kan fire børn med en livstruende sygdom og deres forældre flytte ind på Sankt Lukas Stiftelsen. Målet er et børnehospice med 10-12 pladser, men det forudsætter, at staten støtter med penge

Af
Af Mikael Østergaard

I 1992 åbnede Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup landets første hospice for voksne, som de første otte år blev drevet for egne og donerede midler. Siden blev det en offentlig opgave, og i dag er der 18 hospicer rundt om i Danmark.
Nu er Sankt Lukas Stiftelsen klar til at gentage historien med et børne- og ungehospice.
Efter et langt tilløb er håndværkere gået i gang med at indrette de fire første pladser til børn og deres familier i en tidligere hospitalsbygning. Første etape omfatter 650 kvadratmeter, og arbejdet forventes færdig medio september, så de første børn og deres familier kan flytte ind 1. november.
Med oprettelsen af det kommende børnehospice på Sankt Lukas Stiftelsen følger Danmark i fodsporene på Sverige, England, Skotland og Tyskland.

Ingen statsstøtte

"Desværre støtter det offentlige ikke et børnehospice, som det er tilfældet med vores voksenhospice, så vi er helt afhængige af at kunne supplere vore egne midler med private gaver og støtte fra fonde. Med dette pionerarbejde håber vi at få samfundsaccept af, at også børnehospicer skal være et offentligt finansieret tilbud", fortæller direktør Søren Bønløkke.
En plads på det kommende børnehospice er gratis, og derfor er Sankt Lukas Stiftelsens helt store udfordring at skaffe finansiering. Foreløbig er der samlet 10 millioner kroner i fundraising, men der er behov for meget mere.
"Heldigvis er der gang i den politiske debat, og regeringen har afsat 12 millioner kroner over fire år for at indhente erfaringer på området. Dem vil vi naturligvis lægge billet ind på", siger Søren Bønløkke.
Anlægsudgiften til de fire pladser er 10 millioner kroner, og dertil skal lægges 8,7 millioner kroner i årlig drift.
Slutmålet for Sankt Lukas Stiftelsen er et børne- og ungehospice med 10-12 pladser.

Publiceret 09 May 2015 11:00