Fra venstre er det Jens Jakob Andersen, Martin Schøber og Jens Persson på toppen af den bjergrige ø Lyngen i det nordlige Norge med udsigt over en af de mange fjorde. Her trænede teamet og forberedte sig fra den 13. til 17. april på turen op ad Europas højeste bjerg Mount Elbrus. Foto: Jens Persson

Fra venstre er det Jens Jakob Andersen, Martin Schøber og Jens Persson på toppen af den bjergrige ø Lyngen i det nordlige Norge med udsigt over en af de mange fjorde. Her trænede teamet og forberedte sig fra den 13. til 17. april på turen op ad Europas højeste bjerg Mount Elbrus. Foto: Jens Persson

Martin tager skraldet på vej ned

Sammen med to venner vil Martin Schøber fra Nordals op at samle skrald på Europas højeste bjerg. Den 20. maj tager de af sted

Af
Af Svend Mikael Larsen

Martin Schøber har en sort affaldssæk med i oppakningen, når han sammen med to kammerater den 20. maj drager ned for at bestige Mount Elbrus, som med sine 5.642 meter over havet regnes for det højeste bjerg i Europa.
Det ligger i den nordlige del af Kaukasus, som er et 1.100 kilometer langt og 180 kilometer bredt system af bjergkæder mellem det Sorte Hav og det Kaspiske Hav.

Fra Broballe og ud i verden

Martin Schøber er født og opvokset i Broballe på Nordals og har altid haft lyst til og været motiveret for at se sig om i verden. Især høje bjerge virker dragende på den unge mand. I sommeren 2013 besteg han således Mont Blanc, som med 4.810 meter er det højeste bjerg i Alperne.
"Denne gang har vi sat os for at bestige Mount Elbrus fra den afsidesliggende nordside, hvor infrastruktur og civilisation er hundrede af kilometer borte. Alt skal derfor klares på egen hånd. Sne skal smeltes for at få vand, overnatning sker i telte, og alting bliver båret på ryggen," fortæller Martin Schøber.
"På vejen mod toppen vil vi rydde op på bjerget og fjerne affald fra Elbrus, som er notorisk kendt for sine problemer med affald og manglende vilje til at få løst problemerne. Målet er at rydde op og have så meget skrald som muligt med, når vi på ski kører ned igen fra toppen," fortæller han videre.
"Vi løser ikke verdens miljøproblemer på den måde, men vi kan gøre opmærksom på, at vi alle har mulighed for at gøre en indsats til det bedre," siger han.

En ekstrem udfordring

"Udfordringen er den største, vi nogensinde har stået over for, og hjælpen er langt væk i tilfælde af uheld eller ekstremt vejr. Klatringen starter fra omtrent 2.500 meter og slutter først og i bedste fald en uge senere mere end tre vertikale kilometer højere oppe på toppen af Elbrus. Vejret er kendt for at skifte på minutter, de store gletschere gemmer på mange gletscherspalter, og luften bliver tyndere og tyndere på vej mod toppen," lyder det nøgtern fra den unge nordalsinger, som i 2009 blev færdig med en STX på Sønderborg Statsskole. I dag læser han Ernæring & Sundhed i København.
"Ved siden af studierne er jeg medejer af ski og snowboard butikken Blacksnow.dk, og vintrene tilbringer jeg som skiløber i de østrigske alper," slutter Martin Schøber, som udover bjergbestiger ikke har noget imod at blive kaldt skibums.

Publiceret 13 May 2015 09:00