Læger og patienter på fertilitetsklinikken på Skejby frygter for fremtiden.

Læger og patienter på fertilitetsklinikken på Skejby frygter for fremtiden.

Ufrivilligt barnløs:

“Vi er enormt sårbare”

Udsigten til at fertilitetsklinikken på Skejby Sygehus skal spares væk, bekymrer både klinikens patienter og personale

Af
Jannik Schiermer Poulsen

Hverken patienter eller personale på fertilitetsklinikken på Skejby er særligt begejstrede over udsigten over, klinikken skal spares væk.
Lokalavisen har været i kontakt med Sofie på 38 år(Sofie er et dæknavn og hendes identitet er redaktionen bekendt, red.), som har gået i fertilitetsbehandling på Skejby i et års tid.
Hun er en af de 1.400 patienter, som er tilknyttet fertilitetsklinikken.
“Vi fik besked om lukningen til et informationsmøde, hvor vi fik at vide, at vi skal fortsætte vores behandling i enten Horsens eller Skive. Folk var i chok, og vi var alle var dybt bekymrede over at måske skulle i behandling i Skive,” fortæller Sofie og fortsætter:
“Det virker vanvittigt, at man først bygger dette kæmpe hospital, og så skal man pludseligt spare, og så lukker man fertilitetsbehandlingen. Det er jo et sted, hvor patienterne skal henvende sig mange gange.”
For Sofie er der mere på spil end bare bekvemmelighed og uvilje mod at skulle rejse for en behandling.
“Hvis klinikken flytter til Horsens, ville jeg være nødt til at fortælle min arbejdsgiver, at jeg er i fertilitetsbehandling. Jeg har gået til behandling i et år, men jeg har kunnet nå det ude på Skejby uden fravær,” fortæller Sofie og uddyber:
“Jeg synes, min behandling er en privatsag, som jeg ikke mener, at arbejdspladsen skal vide noget om indtil videre. Nu bliver min fertilitetsbehandling pludselig en offentlig sag, og det har jeg det rigtig dårligt med. Fertilitetsbehandling er en megahård proces, og vi er i forvejen enormt sårbare. Nu skal vi også til at bekymre os om lukning.”

Personalet er skeptisk

Jakob Ingerslev, som er professor og overlæge ved fertilitetsklinikken i Skejby, er heller ikke begejstret over udsigten til at skulle lukke i Aarhus.

“Jeg mener, vi kan sandsynliggøre, at den planlagte besparelse vil spilde ressourcer og skabe øgede udgifter til Region Midt,” siger Jakob Ingerslev og uddyber:
“Regionen opererer med en besparelse på 75 procent af personalet, og efter vores erfaring og bedste skøn, er det en fuldstændigt umulig tanke at kunne behandle alle vores patienter med kun 25 procent flere ressourcer. Det betyder, at man enten får ventetid, eller at man skal ansætte flere. Begge dele vil udhule besparelsen, plus at regionen kan komme til at betale mere, hvis patienter skifter til en anden region for at komme i behandling. Indtægterne fra andre regioner, som får behandling på Skejby i dag, risikerer vi også at miste.”
Derudover påpeger Jakob Ingerslev, at det typisk er erhvervsaktive patienter, som er i behandling og som nu skal bruge tid og ressourcer på at fragte sig rundt.
Udover hensyn til personale og patienter, er der også andre hensyn, som spiller ind.
“Man prøver jo at samle kompetencerne på Skejby, og vi tager os også af andre patienter med komplicerede sygdomsforløb, som skal i fertilitetsbehandling, og det frygter vi bliver vanskeligere. Derudover forsker vi kraftigt i barnløshed, og det kræver, at vi er tæt kontakt med universitetet. Den kontakt er vi bange for at gå glip af,” forklarer Jakob Ingerslev.

Fertilitetsklinikken på Skejby har omkring 11.000 behandlinger af forskellig slags om året.

null

Publiceret 14 May 2015 09:00