Flere end 100 unge landmænd deltog i mødet i Sønderjysk Landboforening for at hente inspiration til en fremtid som selvstændige.

Flere end 100 unge landmænd deltog i mødet i Sønderjysk Landboforening for at hente inspiration til en fremtid som selvstændige.

Unge vil være gårdejere

100 unge landmænd hentede inspiration som "fremtidens landmand" ved spændende ungemøde i Sønderjysk Landboforening

De vanskelige forhold i landbruget får ikke de unge landmænd til at droppe drømmen om at få foden i egen stald – at blive gårdejere. Det var helt tydeligt, da Sønderjysk Landboforening inviterede til en »vinderaften« for fremtidens landmand.
Flere end 100 unge landmænd tog mod tilbuddet om at deltage i ungemødet, hvor ikke mindst økonomien i forbindelse med køb var et vigtigt punkt.
Den 26-årige nordjyske pige, Line Vanggaard Pedersen, fortalte, hvordan det var lykkedes for hende at købe en mindre kvægejendom med 60 hektar jord. Forinden havde hun sparet 775.000 kroner op svarende til 100.000 kroner om året.
"Det betyder da noget, om den unge landmand har sparet 200.000 eller 700.000 kroner sammen. Det viser noget om, hvor meget man vil det her," lød det fra landbrugschef Jesper Carlsen fra Nordea.
Det blev samtidig slået fast, at uddannelse og ledelseserfaring er en nødvendig ballast, hvis man ønsker at få finansieret købet af en større ejendom, hvor der er medarbejdere ansat.
Priserne på gårde er måske også for høje, og en af de ældre landmænd, der næppe fortsætter mange år i faget, høstede klapsalver fra de unge mennesker, der på sigt håber at blive gårdejere:
"Find en ældre landmand og bank på døren hos ham og spørg, om I skal arbejde sammen. Det kan ende i et samarbejde og eventuel en forpagtning og senere køb, og det vil i hvert fald være billigere end at låne ved dem der oppe," lød det fra Jens Peter Aggesen, mens han pegede op på panelet med repræsentanter for bl.a. banken, AP Pension og Vækstfonden.
Den vellykkede aften blev i øvrigt styret af en veloplagt Reimer Bo Christensen, der ikke lod deltagerne i panelet svare udenom. De blev holdt op på svarene, og den tidligere tv-journalist sluttede selv af med et oplæg om at blive vinder.
Han konstaterede bl.a., at modstand gør stærkt – det må da betyde, at landbruget står stærkt.
Sønderjysk Landboforening følger op på mødet i det, der kaldes »Jordbrugets Talentakademi«, der er udviklet til netop at guide de unge landmænd i gang som selvstændige.

Publiceret 15 May 2015 10:00