Fra venstre ses Hussein Ali, Mirnes Lukovic og Toni Buliq, der spænder skoene til det første kulturelle løb i Horsens nogensinde på lørdag den 23. maj. De tre drenge er blandt arrangørerne af det store løb. Foto: Lotte Gyldenvang

Fra venstre ses Hussein Ali, Mirnes Lukovic og Toni Buliq, der spænder skoene til det første kulturelle løb i Horsens nogensinde på lørdag den 23. maj. De tre drenge er blandt arrangørerne af det store løb. Foto: Lotte Gyldenvang

"Vi ved godt vi bor i en ghetto - men det er ikke farligt"

11 drenge vil ændre synet på Hybenvej ved at arrangere løb i denne weekend

Af
Lotte Gyldenvang

“Vi ved godt, at vi bor i en ghetto. Sundparken er i hvert fald på Danmarks ghettoliste. Men vi vil vise, at det ikke er farligt med forskellige kulturer. Vi vil vise, at hver kultur rummer noget særligt og godt”.
Ordene kommer fra 17-årige Hussein Ali, der sammen med ti andre drenge fra Sundparken er gået sammen om at arrangere Culture Run, der for første gang skydes i gang på lørdag den 23. maj klokken 12.

Vil samle Horsens

Drengene er med i et projekt, der går under navnet 'Mind Your Own Business', som Trygfonden og Dansk Flygtningehjælp står bag. Det er et mikrovirksomhedsprogram for etniske drenge med iværksætteri som omdrejningspunkt. Drengene har selv tænkt i forskellige idéer til, hvad de skulle kaste sig ud i.
“Vi ville lave noget, der ikke bare samlede os fra Sundparken, men som kan samle hele Horsens. Så et familieløb endte det med at blive. Alt for tit er et løb for voksne eller kun kvinder. Vi laver et løb, hvor både børn, unge og voksne kan være med,” fortæller Hussein Ali, der er halv syrer og halv iraker.
Løbet starter og slutter ved VIA University College og er en rute på fem kilometer. Det er op til deltagerne, om man vil løbe eller gå ruten, der snor sig gennem Sundparken, omkring Langmarksskolen og ned forbi naturområdet.

Personlig udvikling

Efter løbet har drengene fået forskellige etniske foreninger til at lave boder og spille musik fra netop deres land. Blandt andet kommer bosnisk, - kinesisk, - arabisk, -tyrkisk og albansk forening og laver mad på dagen.
For at leve op til projektets iværksætteri har de 11 drenge selv stået for alt i forbindelse med at arrangere løbet.
De har selv været ude og tale med virksomheder og skaffet sponsorer og præmier til løbet. De har lavet plakater, pressemateriale, hjemmeside og desuden holdt foredrag om projektet for andre skoler.
Hussein Ali har boet i Horsens hele sit liv og studerer på HTX Learnmark. Alligevel mener han, at et projekt som dette kan give ham noget godt med i bagagen.
“Det giver så meget på vores personlige udvikling. Man kan altid lære noget. Samtidig tror jeg også, det styrker integrationen. Der er så mange festivaler og koncerter, hvor det kun er de unge danske og etniske, der mødes. Med løbet gør vi plads til alle aldre i hele familien,” siger han og glæder sig mest over det netværk, han og de andre drenge har skaffet sig under forløbet.
“For mig er det blevet meget nemmere at gå hen og snakke med andre mennesker, også erhvervsfolk. Så hele forløbet har været supergodt. Jeg glæder mig helt vildt til klimaks på lørdag, hvor jeg skal hjælpe med tidtagning,” fortæller 14-årig Toni Buliq, der har rødder i Kosovo, selv om han er født og opvokset i Horsens.
Lise Grønbæk er projektleder for Imagine Horsens og har fulgt drengene i projektet med Culture Run.
“Jeg håber, at drengenes tanker om at præsentere området på en ny måde vil lykkes og give aftryk i deltagerne. Culture Run viser forhåbentlig området på en ny og positiv måde,” siger Lise Grønbæk.

Publiceret 23 May 2015 08:45