Stort gennembrud indenfor HIV-forskning

Personer med HIV har væsentlig lavere risiko for at udvikle AIDS og andre alvorlige sygdomme, hvis de kommer i øjeblikkelig behandling. Det viser et nyt stort globalt studie, der gør op med de eksisterende retningslinjer. Resultaterne, der netop er offentliggjort, har stor betydning for behandling af HIV over hele verden, mener dansk forsker bag det internationale studie.
HIV smittede skal i behandling, lige så snart de modtager en diagnose. På den måde er der lavere risiko for at udvikle alvorlige sygdomme eller dø, viser et nyt stort internationalt studie, som på grund af de banebrydende resultater offentliggøres før tid. Jens Lundgren, den danske leder af CHIP og professor på Rigshospitalets Klinik for Infektionsmedicin og på Københavns Universitet er en af hovedkræfterne bag studiet.
”Vi har nået en milepæl i forskningen af HIV, og vil få stor betydning for de globale retningslinjer for behandlingen. Kommer du hurtigt i behandling, er der væsentlig lavere risiko for, at du får AIDS eller andre alvorlige sygdomme. Derudover kan tidlig behandling være med til at sænke risikoen for at overføre HIV til andre”, siger Jens Lundgren.
Studiet slår fast, at det kan betale sig at begynde behandlingen af HIV lige så snart en person modtager sin diagnose. Hidtil har anbefalingerne været, at behandlingen skulle begynde, når CD4-celletallet falder til 500 celler/µL eller mindre. "Vores forskning gør nu op med de retningslinjer og sætter streg under, at behandlingen skal sættes ind, selvom den HIV smittede er symptomfri og uanset deres CD4-celletal. Vi har snart møde med WHO, hvor vi vil anbefale dem at ændre de internationale retningslinjer,” siger Jens Lundgren.
Studiet har undersøgt over 4.500 personer med HIV i 35 lande. Halvdelen af forsøgspersonerne fik straks behandling efter HIV var påvist, mens den anden gruppe først fik behandling, når deres immunfunktion blev moderat påvirket af HIV infektion. Blandt personerne, der fik tidlig behandling, var risikoen for at udvikle alvorlig sygdom eller dø 53 procent mindre end blandt personer, der havde fået udskudt behandlingen.

Publiceret 30 May 2015 16:16