Bent Nielsen var med til at starte Gruppen af Pårørende til Narkomaner for 25 år siden.

Bent Nielsen var med til at starte Gruppen af Pårørende til Narkomaner for 25 år siden.

'Narkomaner er som gøgeunger'

Selvhjælpsgruppe for pårørende i Horsens fylder 25 år

“Måske ku' vi, måske ku' vi. Finde noget at bruge hinanden til”.
Sebastian startede med at synge det i 1976, og netop dette holistiske budskab været grundpillen i det arbejde som Gruppen af Pårørende til Narkomaner har leveret. I sidste uge fejrede både borgmesteren for Horsens Kommune og gruppen selv, at den i de 25 forgangne år har formået at hjælpe utallige pårørende i Horsens og narkomanerne selv til at komme ud på den anden side af misbruget, og allerede dengang mente gruppen, at nøglen var at gøre den nære familie klar til at håndtere situationen, når narkomanen er parat til at stoppe sit misbrug.
“Narkomaner ved ikke, at de er i gang med at isolere sig, så når de en dag er klar til at komme ud af misbruget, så har de hverken familie eller venner til at støtte dem. Narkomaner er ligesom gøgeungen, der skubber sine søskende ud af reden, og derfor tager vi fat om familierne og forklarer dem, hvordan de skal holde sammen om problemet,” fortæller Bent Nielsen, som selv var med til at starte gruppen i 1981 og fortsætter:
“På den måde er netværket klar, når man igen er clean. Man bliver så at sige genintegreret i sit nære netværk. Ja, man kan sgu få sin fætter tilbage,” konstaterer Bent Nielsen med en latter.

Pårørende føler skyld

Han har igennem det meste af livet haft forskellige former for misbrug tæt inde på livet, og han har således på egen krop oplevet, hvilken utryghed det fører med sig, når man har følelsesmæssige bånd dybt involveret i stoffernes verden.
“Det er jo en proces, der ofte tager flere år, og for de pårørende er der ingen dage, der er ens, for de lever jo i angst hele tiden. Vi fandt ud af, at de pårørende ofte har det langt værre end junkierne, for de synes jo, at de har det fedt, men de pårørende føler skyld og skam og fornedrelse, fordi de tror, at de ikke har gjort, hvad de kunne. I gruppen får de lov at tale med nogen, som har de samme følelser og oplevelser som dem selv,” uddyber Bent Nielsen.

Mindes hvert år

Gruppen af Pårørende til Narkomaner holder til i Sund By Butikken på Åboulevarden 52. Gruppen mødes hver 14. dag for at snakke og tackle deres situation. På rådhuset holder gruppen hvert år den 1. november en mindehøjtidelighed for de døde narkomaner.

Publiceret 31 May 2015 16:00