Det tager i gennemsnittet - 97 dage for en virksomhed at få en byggetilladelse fra Egedal Kommune. Det er alt for lang tid, lyder kritikken fra Dansk Byggeri. (Modelfoto)

Det tager i gennemsnittet - 97 dage for en virksomhed at få en byggetilladelse fra Egedal Kommune. Det er alt for lang tid, lyder kritikken fra Dansk Byggeri. (Modelfoto)

Dansk Byggeri:

Egedal er for længe om byggetilladelserne

Det halter med byggetilladelserne til husejere og virksomheder i Egedal Kommune. Det viser tal fra Dansk Byggeri

Af
Kenneth Tanzer

Kenneth Tanzer

Egedal er ikke blandt de hurtigste nordsjællandske kommuner, når det handler om at give byggetilladelser til parcelhusejere og virksomheder.
Det viser en analyse fra Dansk Byggeri, som har regnet sig frem til den gennemsnitlige ventetid på en byggetilladelse.
Faktisk er kommunen i perioden fra marts 2014 til marts 2015 blevet langsommere i forhold til samme periode året før.
Fra marts 2013 til marts 2014 var Egedal 30 dage om at give grønt lys til et parcelhusbyggeri. I dag er ventetiden - i gennemsnit - 52 dage, mens tilladelsen til et erhvervsbyggeri er gået fra en ventetid på 35 dage til 97 dage.
Selvom kommuner som Allerød, Gribskov og Hørsholm er endnu længere om byggetilladelserne, så får Egedal en dumpekarakter hos Jørgen Simonsen, der er formand for Dansk Byggeri Nordsjælland.
“Det er ikke godt nok, at Egedals borgere skal vente 35 dage på en byggetilladelse, og det er endnu værre, at virksomhederne i gennemsnit skal vente 97 dage. Det er over tre måneder, og det er altså skidt, så Egedal har plads til forbedring,” siger Jørgen Simonsen, som ikke vil kloge sig på årsagen til den langsommere behandlingstid i Egedal.

Borger ventede i ni uger

“Jeg ved ikke, om mandskabet i deres byggesagsafdeling er gearet til at tage imod mange ansøgninger, men det er et vigtigt område at forbedre, for jo hurtigere der gives en byggetilladelse til en virksomhed - jo bedre service får erhvervslivet. I sidste ende kan det betyde, at en virksomhed vælger at rykke til Egedal fremfor at blive i København,” siger Jørgen Simonsen.
Kritikken af Egedal deles af Stenløse-borgeren Per W. Hansen, der har søgt om byggetilladelse til at opføre et nyt hus efter en gang byggesjusk i sit hus fra 60'erne.
“Tallene fra Dansk Byggeri overrasker mig ikke. Jeg sendte min ansøgning den 18. maj, men først i sidste uge fik jeg tilladelsen. Det er en ventetid på næsten ni uger, og det er for dårligt. Især når jeg blev oplyst, at jeg skulle forvente en ventetid på fire uger,” siger Per W. Hansen, som undervejs har presset på for en tilladelse.
“Det blev jeg nødt til, for mit hus-byggeri stod stille. Til sidst gik jeg til borgmesteren, og så skete der noget, men havde jeg ikke presset på, så var tilladelsen ikke kommet. Jeg forstår ikke, at det kan tage så lang tid. Hvis jeg havde været en virksomhed eller haft en tom grund, så havde det været noget andet, men når jeg står med en nedrivning og et nyt byggeri, så burde det gå hurtigere. I byggesagsafdelingen i Egedal kommune sidder der over fem personer til at tage sig af byggesager og byggetilladelser. Det burde være mandskab nok til at gøre det hurtigere. Ellers må man udlicitere opgaven til det private,” siger Per W. Hansen.

Nedrivning gik fint

Trods kritikken, så vil han gerne rose afdelingen, der sørgede for at svare på spørgsmål angående nedrivningen.
“Kommunens “affalds-afdeling” gav en rigtig god service. Jeg havde nogle spørgsmål vedrørende PCB. Dem fik jeg hurtigt svar på, og så kunne jeg gå i gang med nedrivningen. Desværre stødte jeg altså på byggesagsafdelingen, og den lange ventetid på byggetilladelsen har nu forsinket mit byggeri med over to måneder,” siger Per W. Hansen.
Hos Egedal Kommune er man langtfra tilfreds med tallene fra Dansk Byggeri.
“Det er vi meget kede af. Det er ikke tilfredsstillende, når borgere eller virksomheder skal vente henholdsvis 52 og 97 dage. Det er ganske enkelt for lang tid,” siger Keld Stenlien Hansen (V), der er næstformand i Planudvalget.
Hvad vil I konkret gøre for at forkorte ventetiden?
“Vi har allerede bevilget ekstra personale til byggesagsafdelingen. Der er nu ansat en medarbejder mere for at imødekomme en hurtigere sagsbehandling, så vi er indstillet og opsat på at gøre det bedre.”
Ekstra medarbejder ansat
Keld Stenlien Hansen mener dog også, at borgerne selv kan gøre en indsats for at medvirke til en kortere ventetid.
“Hvis man afleverer en gennemarbejdet sag uden for mange spørgsmål, så vil hele forløbet gå hurtigere,” siger Keld Stenlien Hansen, som har samme råd til virksomhederne.
“Jo mere klart og tydeligt sagen er - jo stærkere vil det gå. Vi støder på nogle komplekse erhvervs-byggesager, og det kan godt tage tid, mens andre går hurtigere end 97 dage,” siger Keld Stenlien Hansen.

Publiceret 14 July 2015 06:00