Thomas Unterschlag på Ceres Park, som byens største fodboldstadion nu hedder. Her speaker han med stor glæde AGF’s hjemmekampe hver anden weekend.

Thomas Unterschlag på Ceres Park, som byens største fodboldstadion nu hedder. Her speaker han med stor glæde AGF’s hjemmekampe hver anden weekend.

Stadion-speaker klar til superligabold

Thomas Unterschlag tager hul på sin fjerde sæson som stadion-speaker til AGF’s hjemmekampe

Af
Af Kim Skovrup Andersen

Hvis du bevæger dig rundt i det aarhusianske elitesportsmiljø, har du ikke kunne undgå at have mødt ham og ikke mindst hørt ham. For 50-årige Thomas Unterschlag er såkaldt speaker. Både for byens bedste håndboldpiger og fodboldherrer fra henholdsvis SK Aarhus og AGF. Men også til flere af byens store motionsløb.
“Det var faktisk Bent Wachmann (Tidligere spiller og direktør for Århus Idrætspark, red.), der fik mig ind her i AGF. Han var direktør for Århus Elite Badminton, hvor jeg i forvejen speakede til ligakampenen. Og da Nick Horup (TV-vært) stoppede, anbefalede Bent mig. Han mente, at det lige var noget for mig,” siger Unterschlag, der har været AGF-fan siden 1990.
Indisk filologi trak Roskilde-fyren til Aarhus og tættere på yndlingsklubben i 1990, hvor Unterschlag kunne følge 'De Hvii'e' på tætteste hold på Aarhus Stadion.
“Jeg kom på stadion så tit jeg kunne på den store gamle betontribune. Jeg glemmer aldrig dengang, Lars Windfeld scorede på udspark mod Lars Høgh i 1995. Alle skreg af grin, og jeg troede, jeg så syner,” siger Unterschlag med et stort smil.
Netop Lars Høgh kunne han drille flere år efter, da han var speaker til Peter Graulunds testimonial-kamp.
Helt ekstraordinært havde Unterschlag bevæget sig uden for kommentatorboksen.
“Jeg havde en fri rolle til den kamp, og det er en af de største oplevelse, jeg har haft som speaker på Stadion. Stemningen var fantastisk og jeg mindede Høgh om sit berømte drop foran mikrofonen under selve kampen. Det var sjovt,” erindrer speakeren, som skal til at i gang med sin fjerde sæson bag mikrofonen.
At det netop er Brøndby, der gæster Ceres Park på søndag klokken 18 betyder bare, at Thomas Unterschlag glæder sig endnu mere til sæsonpremieren.
“Der er ikke et hold, jeg hellere vil slå end Brøndby. Der har bare været så mange fede kampe imod Brøndby, og der er altid en speciel stemning, for holdet har altid mange fans med sig” siger Thomas Unterschlag og fastslår optimistisk:
”Vi hører hjemme i Superligaen, og jeg håber på, at AGF har en stor og flot fremtid foran sig med 12.-14.000 tilskuere på hjemmebane hver gang. Så spiller klaveret. Uden at forklejne den tidligere ledelse, så mener jeg, at den nye ledelse er ved at bygge noget stort op og stabilisere klubben.”
“Bare det vi sidder herude på stadion og snakker nu, får jeg sommerfugle i maven af. Jeg er så spændt og klar til en ny sæson,” siger den uddannede socialrådgiver, der bor i Åbyhøj og altid har sønnen Aske på 19 med på stadion, og det er sågar lykkedes for ham at få sin 23-årige datter Freja med på stadion.
“Det er bare hyggeligt, og det er min vigtigste rolle her i livet: At være far. De børn fylder hele mit liv,” siger Unterschlag, der må undvære sin datter i det daglige, når hun efter sommerferien flytter til hovedstaden for at læse til socialrådgiver og følger dermed i sin fars fodspor uddannelsesmæssigt. Sønnen Aske har Thomas Unterschlag stadig fysisk tæt på sig endnu, da junior skal til at gå i 3.g. på Statsgymnasiet.
Med de mange år i byen føler Thomas Unterschlag sig efterhånden som aarhusianer.
“Jeg føler mig i den grad som aarhusianer, og jeg er hvid i hjertet, for fanden. Og det mærker jeg især, når jeg er på familiebesøg på Sjælland, hvor jeg tit bliver drillet med AGF,” siger han.
Kærligheden til klubben fra Fredensvang opstod som dreng af uforklarlige årsager:
“Spørg mig ikke hvorfor, det blev AGF. Jeg aner ikke, om det var på grund af den pæne hvide trøje. Nu ligger det bare i mit blod. Adrenalinen pumper i kroppen, når AGF spiller, og jeg kan være helt bombet efter en kamp. Det føles næsten som om, jeg selv har spillet den selv,” siger stadion-speakeren, der også står for spiller-interviews inden kampen og, som noget af det vigtigste, at præsentere startopstillingerne for publikum.
“For en fodbold-idiot som mig, er det her noget af et drømmejob. Det bliver ikke større.”

FAKTA
Udover jobbet som speaker er Thomas Unterschlag daglig leder af KlostergadeCentret, der er et frivillig- og aktivitetshus for seniorer i Aarhus Midtby.
Han er også manden bag ”Club 60+” for mænd over 60 år, der går til fodbold- og mange andre sportskampe sammen.
Han var desuden i en årrække en ledende figur i Gøglerproduktionsskolen i Aarhus.

Thomas Unterschlag i boksen, hvor der under kampen sidder op til seks mand til at styre begivenhederne, når byens bedste fodboldhold spiller.

Thomas Unterschlag i boksen, hvor der under kampen sidder op til seks mand til at styre begivenhederne, når byens bedste fodboldhold spiller.

Publiceret 16 July 2015 12:00