Vær med til at tjekke havet
Ved hjælp af en mobiltelefon kan man nu bidrage med værdifuld viden om havets miljøtilstand
Man kan nu – selv om man hverken er havbiolog eller forsker - på en nem og sjov måde bidrage med værdifuld viden om den danske havnatur.
WWF Verdensnaturfonden har nemlig netop lanceret en Opdag Havet-app på gaden. Via app'en kan man registrere en lang række marine arter, som man kan støde på i strandkanten eller under en snorkletur i havet.
WWF vil sammen med forskere på Københavns Universitet analysere de indsendte data.
"Observationerne vil give os værdifuld viden om biodiversiteten og miljøtilstanden på forskellige typer af marine levesteder, for eksempel stenrev, blød sandbund og ålegræsområder. Borgernes registreringer vil også bidrage til en nærmere kortlægning af forskellige arter i vores farvande. Den viden, vi indsamler i dette projekt, vil klæde os endnu bedre på i kampen for beskyttelse og bevaring af havets arter. Så hver eneste registrering i Opdag Havet'app'en er værdifuld," siger WWF Verdensnaturfondens projektleder Mette Blæsbjerg.
Tang, søpindsvin og sæler
App'en indeholder i alt 75 arter fordelt i syv kategorier: Tang & havplanter, krebsdyr, skaldyr, pighuder, bløde dyr, havpattedyr og fisk.
Man kan registrere arterne gennem to indgange: Arter man mest finder i strandkanten, og arter man finder ude i havet.
"Det gør det nemt at bidrage med registreringer - uanset om man blot går en tur i strandkanten, eller om man snorkler, dykker eller fisker. Alle kan på den måde være med. Og så er det jo en herlig sommeraktivitet for hele familien. Så det er bare med at komme ud af starthullerne," lyder opfordringen fra WWF's hav- og naturformidler Peter Skødt Knudsen, som mange børn og unge nok især kender fra TV som Store Nørd og Nørd på Eventyr.
Som eksempler på arter man kan registrere, nævner Peter Skødt Knudsen savtang, søanemoner, søpindsvin, savgylte, makrel og sæler.
Opdag Havet-events
WWF Verdensnaturfonden inviterer hen over sommeren til en række Opdag Havet-events langs de danske kyster.
Gennemgående ved disse events er, at man kvit og frit kan låne en våddragt og snorkleudstyr og gå på opdagelse i den fascinerede havnatur, kyndigt guidet Peter Skødt Knudsen og hans crew.
I forbindelse med Opdag Havet-arrangementerne kan man få nærmere instruktion i brug af Opdag Havet-app'en.
WWF's Opdag Havet-projekt er finansieret af Aage V. Jensen Naturfond.
Publiceret 26 July 2015 09:00