Det var en fantastisk oplevelse for Mette Højfeldt at føde sit andet barn hjemme. (Foto: JK)

Det var en fantastisk oplevelse for Mette Højfeldt at føde sit andet barn hjemme. (Foto: JK)

Mette fødte hjemme:

”Vi havde tid til at nyde”

Første barn blev født på et hospital - det andet barn blev født derhjemme. Der skulle være mere tid til at nyde det lykkelige øjeblik

Af
Jesper Kappel

Jesper Kappel

slangerup For omkring et år siden fødte Mette Højfeldt i Slangerup sit andet barn. Denne gang valgte hun at føde hjemme.
”Jeg fødte mit første barn på Rigshospitalet, og selve fødslen var helt fin. Alt var godt, men timerne op til fødslen og de første par dage, efter jeg havde født, var der ting, som jeg syntes, var irriterende,” fortæller Mette Højfeldt.
”Jeg måtte ikke komme ind på hospitalet, da jeg sagde, at jeg var i fødsel. Da jeg endelig kom ind, tog det kun omkring tre timer, så havde jeg født. Bagefter var der ikke plads på barselshotellet, så vi måtte ligge på barselsgangen, og næste dag skulle vi flytte til en tremandsstue. Min mand måtte gå for at flytte bilen, der var ikke noget varmt vand til et bad og så videre. Der var mange små ting, som tog fokus fra det, at vi lige havde fået en lille baby,” forklarer Mette Højfeldt.
Da Mette Højfeldt blev gravid igen, gik hun og manden i gang med at læse om hjemmefødsler, og meget hurtigt fik de dannet sig et godt billede.
”Vi læste en masse gode erfaringer og forskning, der viser, at hjemmefødsler er præcis ligeså sikre som fødsler på hospital. Der er mange ting, der skal være i orden, for at man bliver godkendt til hjemmefødsel - barnet skal have en normal størrelse, man skal gå i fødsel af sig selv, og man skal helst have haft en komplikationsfri graviditet,” fortæller Mette Højfeldt.

Tid til at glæde sig

Det, at de vidste, at fødslen skulle foregå hjemme, gav tid og ro til at planlægge timerne op til og dagene efter fødslen.
”Vi kunne stille og roligt finde ud af, hvad vi for eksempel ville have at spise efter fødslen. Vi bagte boller til fryseren og gjorde os overvejelser om, hvem, der skulle komme på besøg og hvornår. Det var rigtig hyggeligt at gå og planlægge, og vi glædede os på en helt anden måde,” siger Mette Højfeldt og fortsætter:
”Da jeg gik i fødsel, var jeg stadigvæk helt tryg ved, at jeg skulle være herhjemme. Jordemoderen undersøgte mig og satte sig derefter hen i sofaen og overlod min mand og mig til veerne. Det var rigtig rart med ro omkring os, samtidig med, vi vidste, hun var der. Jeg var helt tryg ved, at jordemoderen selvfølgelig ville reagere, hvis hun så det mindste tegn på komplikationer. For det meste opdager jordemødrene jo eventuelle komplikationer i god tid”.

Vil gøre det igen

For Mette Højfeldt var det en dejlig oplevelse, at føde hjemme i kendte omgivelser og efterfølgende at have tid med den lille nyfødte uden at blive forstyrret.
”Jeg kunne sagtens finde på at føde hjemme igen, hvis det kommer på tale. Men jeg kan nemt forstå, at det ikke er noget for alle. Jeg tror dog, at mange føder på hospitalet fordi, at sådan gør man bare. Vi får hele tiden at vide fra samfund, medier og myndigheder, hvordan vi bedst lever vores liv, og derfor glemmer mange at mærke efter, hvad de egentlig selv har mest lyst til. Jeg synes, vi har for stor fokus på, hvad der kan gå galt ved en fødsel og ikke tænker nok på, at i langt langt de fleste tilfælde, så ender en fødsel heldigvis lykkeligt. Mit råd til kvinder, der overvejer hjemmefødsel, må være, at de skal mærke efter, hvad de er mest trygge ved og hvordan, de kan få den bedste oplevelse”, slutter Mette Højfeldt.

Publiceret 01 August 2015 07:15