Succesfuld kunstner vender hjem

Frodo Mikkelsen har opnået stor anerkendelse udenlands. Nu åbner Birkelundgård en udstilling af hans værker

Frodo Mikkelsen er vokset op i Albertslund. Allerede som 10-årig turnerede han rundt som grafittimaler, og i dag er han en anerkendt og verdenskendt kunstner, der udstiller i USA, Asien og store dele af Europa.
For en stund vender Frodo Mikkelsen tilbage til de kreative rødder, som har været grobund for en stor kunstnerisk karriere. Med baggrund i tilhørsforholdet og en opvækst i Hyldespjældet er det lykkedes for Albertslund Kunstforening at få Frodo Mikkelsen til at udstille på Birkelundgård.
Frodo Mikkelsen har i efteråret 2014 haft en stor solo udstilling på et galleri i New York og har bl.a. solgt til Metropolitan Museum Of Art, New York.
Frodos univers er ikke til at tage fejl af, klare farver og enkle motiver fylder hans værker, hvor han selv tit er midtpunktet - som lonely cowboy på prærien eller bjørn i de svenske skove. Den Albertslundske street art-kunstner begyndte allerede som 10 årig at lave graffiti. Siden har han gjort komét karriere som billedkunstner på den danske kunstscene. Frodos billeder og skulpturer er fyldt med humor og underfundige motiver, fyldt med knogler, kranier, huse, skibe og stiliserede hjorte som peger tilbage på grafittiens baggrund.
Når man står ansigt til ansigt med Frodo Mikkelsens nyere værker, kan det være svært at forestille sig, at han for bare få år siden arbejdede voldsomt og ekspressivt. I de ældre værker hersker mørket og en dyster, nærmest klaustrofobisk, tilstand af tilsyneladende nytteløst raseri. Kranier griner deres dødemandsgrin og malingen driver - både bogstaveligt og i overført forstand.
I takt med at formsproget er blevet renset, er der kommet flere billedelementer til: cowboyen til hest får selskab af kronhjorten, kaninen og den glade gris, alle i stærk sort silhuet. Men se godt efter, for her er flere billeder i ét. Flere farver, der kun afslører sig selv i et særligt lys eller fra en bestemt vinkel. Det ændrer dog ikke ved det faktum, at Frodo Mikkelsen arbejder med et stadig mere rent udtryk. Eller, som han selv siger:
Jo enklere, jo bedre. Men bestemt ikke nemmere, kunne man tilføje. Inspirationen henter han både i popkunsten og graffitien, for begge steder handler det om at skabe et visuelt udtryk, der kan opfattes og genkendes i noget nær et splitsekund. De billedelementer, der på et øjeblik gør os i stand til at kategorisere et givent kunstværk som en Frodo Mikkelsen, kalder han selv for sine ”tags”.
Hjorten med de lysende øjne, huset, skibe, det dybblå vand. Alt det fortæller os, at Frodo Mikkelsen er kunstneren bag, lige så tydeligt som hvis han havde skrevet sit navn med store bogstaver henover lærredet - eller hvilket materiale, han nu lige udfolder sig i. For det kan faktisk være alt fra sølv til keramik, tegning, grafik eller endda installationer.
Frodo er repræsenteret på Metropolitan Museum Of Art, New York og en lang række kunstmuseer verden over.
Samtidig åbner en udstilling af René Olsen. Han udstiller unika modellerede figurer i keramik. René Olsen er medlem af Fyns Grafiske Værksted.
Han er uddannet på Kolding Designskole og haft studieophold på Det fynske Kunstakademi. Han har efter en keramisk uddannelse deltaget i udstillinger mange steder i verden.


Fernisering

Der er fernisering på udstillingen på Birkelundgård lørdag den 19. september kl. 14 – 17, hvor kunstnerne er til stede. Udstillingen er endvidere åben søndag den 20. og 27. september. Alle dage kl. 14.00 – 17.00.
På den sidste udstillingsdag, den 27. september, vil der kl. 15.30 blive afholdt en koncert med guitaristen Kristian Buhl-Mortensen. Der er gratis adgang til udstilling og koncert.
due

Publiceret 12 September 2015 06:00