Klumme:

Mænd og fisk - og gode råvarer

Af
Ina Bjerregaard

Du kender det sikkert. Nogen gange er jeg alene om søndagen. Og nogen gange har jeg lyst til junk-food. Desværre tåler jeg ikke så godt supermarkedspizza, men jeg har fundet et par steder, hvor det ikke er helt så slemt at synde. Blandt andet var jeg en dag forbi pølsevognen i Malling. Fyren bag disken er oftest indehaveren Kim. Han er uddannet kok. Det betyder, han ved en hel del om råvarer. Han er også med på noderne, for bøffen i hans burger er fra Fru Møllers Mølleri i Odder. Et sted hvor man går meget op i råvarer og har sit eget slagteri.
Jeg tror nu ikke, det er det, der får de unge mennesker fra de omkringliggende skoler, blandt andet Jordbrugets Uddannelsescenter Aarhus, der ligger på Starupvej i Malling, til at valfarte til pølsevognen. Det er nok mere fritterne, der trækker, og det gør de især, når der er fisk på menuen på skolen. Så kommer de forbi i hobetal. Klemt sammen i en bil, flere på èn cykel og i flok på gåben. Det er jo synd, for fisk er sundt. Når det er tilberedt rigtigt, smager det himmelsk.
Det fik mig til at tænke på, at det lige er kommet frem, at Danmark vil sige ja til GMO. På ingeniøren.dk kunne man forleden læse, at fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har valgt at gå imod oppositionens kritik og stemme ja til at give den amerikanske kemigigant Monsanto lov til at sælge en type majs, som er genmodificeret til at kunne modstå det udskældte sprøjtemiddel Roundup.
Jeg bilder mig ikke ind, at jeg ved mere om det end diverse forskere på universiteterne, men sådan rent snusfornuftigt, så virker det omvendt, at modificere noget til at modstå ukrudtsdræber.
Det fik mig til at tænke på en anden ting om fødevarer. I Frankrig smager frugt og grønt helt anderledes fuldtonet. Og er faktisk ret dyrt. Det samme gør sig for en stor del gældende i omkringliggende lande. Spanien eksempelvis. Jeg har smagt tomater i Spanien, der helt bogstaveligt smagte af slik. (Næsten). Men i de lande er det som sagt ret dyrt. Hos os i Dannevang kan du nogen gange i discountbutikker få jordbær til under 20 kroner.
Jeg er efterhånden begyndt at tro, selv om jeg er halv jyde, at man også kan købe for billigt. Hvis det altså var således, at pris og kvalitet fulgtes ad. Det gør det ikke altid, men jeg tror, at vi frem for at ønske flere og billigere varer på hylderne i supermarkedet, så skal vi ønske os mindre, men bedre. Flere varer der har haft en såkaldt naturlig opvækst. Uden at være modificeret og fyldt op med tilsætningsstoffer.
Det er trods alt det, vi skal leve af.

Med venlig hilsen
Ina Bjerregaard
Weekendredaktør

Publiceret 20 September 2015 16:00