Carsten Holm vil sætte projektet i gang. Foto: JP Thiede

Carsten Holm vil sætte projektet i gang. Foto: JP Thiede

Vision:

"Lynæs skal have sit middelalderskib tilbage"

Lokal borger vil have Lynæs-skibet (tidl. Skuldevig-skibet) på landskortet i Halsnæs

Af
Jens Patrick Thiede

KULTURARV "Vi skal genskrive vores historie ved at genoplive det skib! Måske er der flere derude?"
Sådan lyder det fra Carsten Holm, bosiddende i Lynæs og gennem mange år ivrig efterforsker af det såkaldte Lynæs-skib (tidligere Skuldevig-skibet), som blev fundet øst for Lynæs den 25. august 1975 af amatørarkæolog André Højrup Jørgensen.
Carsten Holm har påtaget sig rollen som lokal bannerfører og projektopstarter for en eller anden form for eksponering af det historiske skib, der for over 40 år siden blev udgravet ved stejlepladsen i Lynæs. Et ældre maritimt landkort bærer navnet "Skuldevig" på det præcise findested.

Original eller kopi

De oprindelige vragdele fra udgravningen befinder sig i dag på Nationalmuseet, og de kan ikke bare udleveres.
"Det optimale drømmescenarie ville jo være, hvis man fik genskabt det på præcis den måde, det blev fundet på i 1975 og fik udstillet det i Lynæs. Men det kræver en meget dyr løsning at opbevare Danefæ."
"Andre løsninger kunne være, at man lavede en rekonstruktion af vragdelene af træ eller metal, der viste proportionerne af fundet. Eller man kunne genskabe hele skibet. Som minimum bør man i første omgang opføre info-tavler, der fortæller om skibet og markerer stedet ved fjorden," mener Carsten Holm.
Han fortæller, at en svensk forskergruppe på et tidspunkt byggede en model af skroget, men efter at svenskerne ifølge Holm forgæves havde kontaktet Halsnæs Kommune med henblik på eventuel interesse, blev modellen brændt igen.
"Tænk, hvilken pr-værdi dette ville have for Hundested og i særdeleshed Lynæs? Det ville udgøre en tiltrækningskræft for turister. Men skal projektet op og stå, kræver det mange forskellige interessenter og spillere ind over," fortæller Holm, der nu har sat de spæde sejl til det ellers henlagte skibsprojekt.

Her blev skibet fundet øst for Lynæs - i Skuldevig.

Her blev skibet fundet øst for Lynæs - i Skuldevig.

Ph.d.-afhandling om skibet

I år 2000 skrev den tysk professor med bopæl i Danmark, Anton Englert, en ph.d-afhandling om skibet. I år har han netop udgivet en omfattende bog om emnet, som sælges fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
"Danmark er et maritimt land, som bl.a. blev en selvstændig nation, fordi man drev handel. Dette skib har været et stort dansk handelsskib fra 1100-tallet, og der ligger en spændende historie for borgerne der, hvor skibet blev fundet," siger Englert til avisen.
Han tilføjer, at skal en form for projekt om skibet op at stå, kræver det samarbejde med bl.a. lokale museumskræfter i Halsnæs og Nationalmuseet. Om skibet fortæller han videre:
"Det var et elegant middelalderskib. I starten blev det kaldt Skuldevig-skibet, men det skabte forvirring i forhold til fundene i Skuldelev, så i dag kalder man det Lynæs-skibet. Der blev fundet vragdele fra flere skibe ved Lynæs, men primært fra det ene."
"Tidsmæssigt er vi 50 år efter vikingetidens afslutning, og dengang i højmiddelalderen peger forskning på, at Roskilde var en af de vigtigste byer i Danmark. Skibet kom ikke for at besøge Hundested."
"Det lagde sandsynligvis til i vigen pga. en slags adgangskontrol, for højen ved Sølager har udgjort et perfekt udsigtssted. Skuldevig betyder også en bugt, hvor du skylder noget, så det er en mulig fortolkning, at Skuldevig var en bugt med afgifter og kontrol," fortæller han.
Skibet er så gået under på stedet og blevet begravet i sandet.

En skitse af, hvordan skibet kan have set ud. Grafik: Halsnaes.dk

En skitse af, hvordan skibet kan have set ud. Grafik: Halsnaes.dk

En ren perle

Carsten Holm ser sig selv som facilitator, og han vil arbejde på at få projektet op at stå ved at involvere relevante kræfter, bl.a. kommunen, Lynæs Havn, Industrimuseet Frederiks Værk osv. Men det vigtigste bliver dog finansieringen.
"Som indbygger i Hundested synes jeg, skibet er en perle fra naturens side. Vi skal drage vores egen historie mere markant frem, for ikke mange kender til vores historie. Her er skibet nyttigt, og det kan få Hundesteds og Lynæs' fortid på landkortet."
"Det er en unik chance for at øge bekendtskabsgraden af vores lokalsamfund. Lynæs skal have sit middelalderskib tilbage," slår Holm fast, der privat er medicinaldirektør.Lynæs-skibet

Først kaldt Skuldevig-skibet efter findestedet
Fundet 25/8 1975 af André H. Jørgensen øst for Lynæs
Oprindelige mål: 24 m. langt, seks m. bredt
Var et handelsskib fra højmiddelalderen år 1100-1200

Publiceret 20 September 2015 10:00