Vi forventer at bruge en lille smule mere på julegaver og julemad i år, viser analyse fra Nordea.

Vi forventer at bruge en lille smule mere på julegaver og julemad i år, viser analyse fra Nordea.

JUL:

Vi kommer til at bruge flere penge på gaver og mad

Danskerne vil i gennemsnit bruge to procent mere på julegaver og julemad. Men der er stor forskel på rig og fattig

Af
Michael Harsvik

Michael Harsvik

En ny måling, som TNS Gallup har udført for Nordea viser, at danskerne samlet set agter at hæve juleforbruget med omkring 2 pct. I hovedstadsområdet vil vi 40 kroner mere på gaver og 70 kroner mere på mad, hvilket betyder at den samlede juleregning i gennemsnitn bliver på 4.690 kroner. Undersøgelsen blev offentliggjort i dag mandag.
Målingen viser også, at der desværre ikke er julegaver på budgettet hos næsten hver tiende lavindkomsthusstand.
En ud af 25 danskere køber slet ikke julegaver, og det er en fordobling i forhold til sidste år. Dykker man ned i tallene, er det i særlig grad de husstande med de laveste indkomster der skærer ned på gavebudgettet i år med 6 pct. eller også stryger de faktisk helt gaverne fra budgettet, hvilket 8 pct. gør i år. Det er næsten hver tiende!
Det er uhørt mange, og det er udvikling, der har været nogle år undervejs, i 2014 var det 4 pct., i 2013 var det 3 pct. og i 2012 var det bare 1 pct. i denne gruppe, der strøg gaverne helt.
"Målingen viser også, at mere end hver tidende dansker faktisk ikke ved, hvad de har tænkt sig at bruge på julegaver. Det er en stigning, og er udtryk for at mange med held kunne lægge sig fast allerede nu på, hvad julen må koste, så de ikke ender med at bruge mere end de faktisk har både lyst og råd til," siger Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.
Erfaringen viser, at juleudgifterne løber i alle retninger og er svære at holde styr på. Det skyldes, at mange mennesker går i gang med juleforberedelserne allerede her i november. Juleforbruget strækker sig derfor over en periode på næsten to måneder. "Der skal et ualmindelig godt budget-gen til for at holde hus med pengene så længe," siger Ann Lehmann Erichsen.

Mere mad i luksusenden

Madbudgettet er nu fem gange højere hos højindkomst husstanden sammenlignet med det hos dem med lav indkomst, mens det sidste år var fire gange så højt.
Tallene viser, at det især er husstande med de højeste indkomster, der vil spænde livremmen ud og købe ekstra mange lækkerier i juletiden og supplere med nyt pynt til træet. Alle andre indkomstgrupper forventer at bruge en smule mindre på julemaden og alt det andet, der hører julen til.

Publiceret 16 November 2015 13:43