Andreas Mogensen var første dansker i rummet.

Andreas Mogensen var første dansker i rummet.

Året der gik i Danmark - fra A til I

Et tilbageblik på stort og småt fra årets gang på den nationale og internationale scene fra A-Å. Vi starter med de første ni bogstaver.

Af
Af Jørgen Flindt

Andreas Mogensen blev den første dansker i rummet. Astronauten var ni dage i rummet. En anden stor rumhistorie fandt sted i juli, hvor rumsonden New Horizons var forbi Pluto i den yderste ende af vores planetsystem. Desuden kunne NASA i september offentliggøre, at der er fundet spor af vand på Mars.
Bieber med fornavnet Justin. Canadisk sanger som storhittede med sangen 'What Do You Mean'. Biber er det tyske ord for bæver, og netop bæveren blev i 2015 spottet flere steder rundt i Danmark.
Charlie Hebdo. Fransk satireblad blev ramt af terror i januar. Og det blev startskuddet til forfærdeligt år for Paris, som i november atter blev ramt af voldsom terror, da 130 mennesker døde i kugleregn forskellige steder i byen. Men også lande som Thailand, Tunesien, Tyrkiet, Kenya og Libanon blev ramt af voldsomme terrorhandlinger. Rusland blev tilsyneladende også ramt, af terror, da en bombe i oktober sprang i et russisk fly over Sinaihalvøen og 224 døde.
Døde dyr. I juni døde han-gorillaen Samson i Givskud Zoo. Og hanløven Cecil, der ellers var fredet og levede i en nationalpark i Zimbabwe, blev skudt af en amerikansk tandlæge, der lagde et foto af sin 'fangst' ud på de sociale medier og efterfølgende måtte gå under jorden på grund af en voldsom shitstorm. Også en lille kanin trak overskrifter. Den blev nemlig i maj aflivet for åben mikrofon på Radio24syv.
EU blev i 2015 mødt af en flygtningestrøm af usete dimensioner. Og da tv-billederne i september viste hundredvis af flygtninge, der gik på danske motorveje for at komme videre til Sverige, kom det bag på alle danskere, inklusiv den nyvalgte regering. EU kunne i december modtage et nej tak fra Danmark, da et flertal af danskere stemte nej tak til en tilvalgsordning vedrørende retsforbehold.
FC Midtjylland blev for første gang dansk mester i fodbold. Barcelona vandt Champions League. USA blev verdensmester for kvinder, og det danske herrelandshold havde bare et dårligt år, for holdet formåede ikke at kvalificere sig til EM i Frankrig 2016. Landstræner Morten Olsen valgte derefter at stoppe som landstræner. FIFA, international fodboldorganisation, havde et endnu dårligere år, for flere af de ledende medlemmer skal undersøges for korruption.
Germanwings-fly fra Barcelona mod Düsseldorf bragede i marts ind i en klippevæg i de franske alper og alle 150 ombord blev dræbt. Det viste sig senere, at det var 2. piloten, der havde begået selvmord ved at flyve sig selv samt alle passagerer og personale i døden.
Hamad bin Jassim bin Jaber bin Mohammed bin Thani Al Thani fra Qatar købte i maj et maleri malet af Pablo Picasso. Prisen var knap 1.2 milliarder kroner.
Islamisk Stat, også kaldet Daesh, trak atter store overskrifter i 2015. Terrororganisationen fra Syrien og Irak tog blandt andet ansvaret for terror i Paris og en bombe i et russisk fly over Sinai-halvøen, og især USA, Frankrig og Rusland har bombet efter mål i områder, som Islamisk Stat har kontrollen over.
 

null

Publiceret 01 January 2016 07:00