Træløberen løber hurtigt i en proptrækker-rute rundt om stammen. Få inspiration til naturture på facebook.com/ole.klottrup.fredericia. Foto: Ole Klottrup

Træløberen løber hurtigt i en proptrækker-rute rundt om stammen. Få inspiration til naturture på facebook.com/ole.klottrup.fredericia. Foto: Ole Klottrup

Naturen lige nu:

Træløberen jager mad og mage

Man skal have øjnene med sig for at få et glimt af træløberen

Af
Af Ole Klottrup

Her ser du en Træløber fotograferet på et egetræ i Egehave i den nordlige del af Forsvarets øvelsesområde ved Fredericia.
Det er sådan, man oftest ser træløberen: Den udvælger sig et træ og starter så nedefra og bevæger sig hurtigt opad i en spiral om stammen, mens den bevæger hovedet fra side til side.
Af og til ser man den stikke næbbet ind i huller og sprækker. Det er her, den kan finde edderkopper, insekter og insektlarver, som den fisker ud med sit krumme, spidse næb. Når den nærmer sig toppen, flyver den ned og starter forfra med en ny stamme.
Hvis du vil se en træløber, så led et sted med ældre træer med en knudret og furet bark - eg, ask, fyr, birk, el. Det er her, der er mest føde. Netop i Egehave er der en del ældre egetræer.
Træløberen er en lille, uanselig fugl, så du skal kigge godt efter. Hvis du er i bil, så kør få meter ind i skoven ad den lille skovvej og bliv siddende i bilen. Med lidt tålmodighed er der gode chancer.
Træløberen bliver her om vinteren, hvor den ofte ses i blandede flokke med mejser. I meget kolde vintre omkommer mange af fuglene - selv om de søger at modstå nattekulden ved at sove flere sammen.
Allerede i februar-marts finder parrene sammen. Reden bygger de i april i et hul i et træ eller under en stor, løs barkflage.
Træløber kan forveksles med den meget nærtstående art Korttået Træløber. Forskellen på de to arter er lille - og mest for nørderne: Deres bagklo har forskellig længde, og det er et vigtigt kendetegn.

null

Publiceret 11 January 2016 06:00