Sanne Rindal Astrup bruger ti dage på at give senegalesere brugte briller. “Vi kan ikke redde hele verden, men en del af den,” siger hun. Foto Kian Johansen

Sanne Rindal Astrup bruger ti dage på at give senegalesere brugte briller. “Vi kan ikke redde hele verden, men en del af den,” siger hun. Foto Kian Johansen

Betongulv uden madras:

Sanne vil hjælpe i Afrika

“Vi kommer nok til at sove på et betongulv uden madras i en lerhytte og med vand i brønden udenfor,” fortæller Sanne Rindal Astrup der til daglig er optiker hos Nyt Syn Brilleriet i Hammel.
I ti dage frem til 24. januar er basen landsbyen Faune i Senegal. Måltiderne vil sandsynligvis bestå af ris og grønsager og hirsegrød.
Efter landingen i Gambia og timers kørsel i jeep, er hun klar til at hjælpe.

2.500 brugte briller

Fra landsbyen vil hun og tre andre optikere fra Nyt Syn-kæden blive kørt i jeep rundt til seks helseklinikker for at give senegaleserne deres syn tilbage. Med i de store tasker med optikerudstyr er 2.500 af alle de donerede, brugte briller som kunderne har smidt i beholderen hos deres optiker.
“Det bliver back to basics med udstyret. Der er jo ingen elektriske apparater, så det bliver en udfordring at gøre det på den gammeldags måde.“
Hun regner med at have op til 50-75 synsprøver hver dag. I Danmark ville hun have otte og tilmed være ekstra grundig.
“Vi kan ikke give alle synet tilbage, men måske skaffe dem 70 til 80 procent af synet. Det er sådan det er. Vi kan ikke redde hele verden, men en del af den,” lyder det pragmatisk fra den tidligere sygeplejerske på øjenafdelingen på Aarhus Sygehus.
Hun har gaver med fra Hammel, som børnene vil få under synsprøven. 100 balloner fra Arenaen og for 500 kroner viskelædere og blyanter fra Birte Randklit, Randklit Care.
Hvorfor gør du det?
“For at hjælpe dem der trænger. Jeg vil gerne hjælpe med det jeg kan,” siger optikeren der aldrig før har rejst sydligere end Sydeuropas charterdestinationer.

Publiceret 17 January 2016 10:00