Michelle Birkballes debut sammen med Rock Nalle var med nummeret “Bringing on home”. Pressefoto.

Michelle Birkballes debut sammen med Rock Nalle var med nummeret “Bringing on home”. Pressefoto.

Musik:

Michelle Birkballe fik tjansen som roadie for Rock Nalle

Michelle Birkballe har inviteret sin ven og musikalske makker Rock Nalle med på scenen 22. januar ved koncerten på Gl. Estrup

Af
Anette Bonde

Det er et gammel venskab, der ligger bag Michelle Birkballe og 72-årige Rock Nalles musikalske makkerskab.
“Nalle er faktisk en af mine bedste venner privat, selv om der er så stor aldersforskel. Jeg joker nogle gange med, at han også er min psykolog, fordi han altid skal høre på alle mine forliste forhold og de idiotmænd, jeg nu møder på min vej. Vi er også ret enige om, hvem vi kan li i branchen, og hvem vi bestemt ikke kan lide, og sådan har vi haft mange kloge snakke”, griner Michelle Birkballe.
Fredag 22. januar kan man høre dem begge to på Gl. Estrup, hvor Musikforeningen Traad inviterer til koncert.

Vild med bassisten

Michelle Birkballe er vokset op i Thorsager. Siden flyttede hun til Aarhus, hvor hun har boet i mange år. Hun og Nalle mødte hinanden omkring 1998, da Michelle Birkballe forelskede sig i Rock Nalles guitarist.
“Men han var ret uopnåelig, troede jeg, så jeg tænkte, at hvis jeg kunne lære ham at kende, skulle jeg jo være der, hvor han arbejdede og ikke bare en fuld tøs, han altid mødte i byen. Han spillede bas for Rock Nalle, så jeg tilbød at arbejde som roadie og fik tjansen.”

Michelle Birkballe og Rock Nalle er gamle venner. Pressefoto.

Michelle Birkballe og Rock Nalle er gamle venner. Pressefoto.

"Sådan en lille lort, hvad fanden kan hun løfte"

Rock Nalles udlægning lyder, at da den spinkle pige tilbød at blive hans roadie, tænkte han:
“Sådan en lille lort, hvad fanden kan hun løfte.”
Det viste sig, at hun godt kunne tage fra, og i et års tid slæbte hun grej for Nalle. Samtidig gjorde hun rent og sang lidt på værtshuset Fatter Eskil i Aarhus. Sangen kendte Nalle dog ikke noget til, og det var først da Michelle Birkballes gamle chef under et job råbte op til Nalle, at han skulle invitere Michelle Birkballe ind på scenen, at han hørte hende synge. Det var på nummeret “Bringing on home”.
“Det var satans. Det kunne hun jo godt, den lille lort. Jeg tænkte, findes der virkelig nogen, der kan synge sådan - det var en fuldstændig vildt god rockstemme”, lyder det fra Nalle.
Det blev da også Michelle Birkballes sidste job som roadie, fremover sang de kun sammen.

"Hele scenen er lavet om i dag"

Michelle Birkballe og Nalle har kørt hver deres karriere sideløbende med, at de jævnligt har inviteret hinanden med på scenen til deres respektive optrædender. Nalle spiller 50-60 jobs om året med sit band “Nalle & his crazy Ivans”, heriblandt på en del festivaler i udlandet.
Den tidligere slagtersvend har haft en flot karriere afbrudt af pause, da han røg ned med misbrugsproblemer. Men de seneste tyve år har tingene kørt derudaf for ham, og han har en stor og trofast fanskare. Set i bakspejlet er han dog glad for, at han ikke skal starte sin karriere i dag.
“Kampen er blevet hårdere. Det gælder om at have nogle rigtig store rundsave på albuerne - der er både flere musikere, og de er pissedygtige. Hele scenen er lavet om i dag. I 50-60'erne skulle der bare spilles musik, og det var vi nogenlunde gode til, men vi havde ikke den standard, som de unge har i dag. Vi havde ikke musik i skolen, og der var heller ikke musikskoler - vi måtte planke det hele fra radioen. Men vi er her endnu, så et eller andet har vi jo lært, og et eller andet har vi jo kunnet.”
Det der gør Michelle Birkballe så god, er at hun ikke er over-skolet og har fået poleret alle kanter af, mener Nalle.
“Så forsvinder ægtheden. Hun har dét, der skal til, er født med det.”

Pressefoto.

Pressefoto.

Blev grebet af blues/rock

Michelle Birkballe fortæller, at det for en stor del er Nalles skyld, at hun spiller den slags musik, hun spiller.
“Jeg blev fuldstændig grebet af den musikstil, han spillede, og han har inspireret og lært mig enooooormt meget gennem årene. Jeg fik totalt øjnene op for musikken, den gammeldags blues/rock og rock and roll.”
På Gl Estrup er Nalle special guest hos Michelle Birkballe og hendes band. Ud over hende selv er der Jakob Bauumgartner på guitar, Josef Baumgartner på tangenter, Jakob Skytte på bas og Mads Andersen på trommer. Han er inde som afløser for hendes faste trommeslager Eddi.

Rock Nalle spiller 50-60 jobs om året. Pressefoto.

Rock Nalle spiller 50-60 jobs om året. Pressefoto.

Michelle Birkballe giver koncert fredag 22. januar med Rock Nalle som gæst på scenen. Det er i magasinerne på Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup.

Publiceret 17 January 2016 09:00