Borgerne i blandt andet Meløse ærgrer sig over, at deres godt fyldte affaldsspande ikke er blevet tømt. Her er det Sissie Mersal, Susanne Larsen og Kirsten Larsen. Foto: Lars Schmidt

Borgerne i blandt andet Meløse ærgrer sig over, at deres godt fyldte affaldsspande ikke er blevet tømt. Her er det Sissie Mersal, Susanne Larsen og Kirsten Larsen. Foto: Lars Schmidt

Affaldsspande strander i sneen

Borgere får ikke tømt deres skraldespande, når vejene ikke er ryddet for sne. Hos Hillerød Forsyning bestormes de af henvendelser og håber på tøvejr i weekenden

Affald hober sig op på flere veje, hvor skraldebilerne ikke kan komme frem på snedækkede veje i Hillerød Kommune.
Det sker blandt andet på Bolandsvej i Meløse, hvor Stefan Rasmussen bor:
"Skraldebilen skulle have været her i går (mandag, red.), men den kørte kun på Byvej, som er ryddet for sne. Nu er der ved at være top på containeren," siger han og forstår samtidig ikke, at både postbud, pakkepost og håndværkere kan komme frem, men ikke renovationsarbejderne.
Da han kontaktede Hillerød Forsyning, sagde de, at han skal stille den overskydende skrald ved vejen, men det, frygter han, vil lokke skadedyr som rotter til.
Også hans hustru Susanne ærgrer sig:
"Det er vigtigt at få fjernet det affald, for i løbet af nu-komma-fem kan der komme rotter. Samtidig betaler vi jo rimelig mange penge for det. Så det er simpelthen ikke i orden, at det ikke bliver hentet," siger hun.

Andre kan komme frem

Her på Hillerød Posten har vi modtaget adskillige læserbreve og henvendelser om den manglende affaldsafhentning.
Per Mogensen, som bor på Jægermestervej i Hillerød, undrer sig over, at to centimeter sne er nok til, at affaldet ikke bliver afhentet:
"Jeg har fuld forståelse for, at renovationsarbejderne naturligvis ikke skal risikere hverken liv eller førlighed, når de udfører deres arbejde. Men to centimeter sne kan umuligt betyde, at vejene er ufremkommelige. Alle andre har uden besvær kunne bevæge sig rundt på vejene, både i bil, på cykel og gående," skriver han.
Susanne Andreasen fra Mølledalen i Alsønderup er heller ikke kommet af med sit affald:
"Er det ny politik, at der ikke hentes affald, hvis det har været snevejr? For det kan ikke være, fordi vejene ikke er fremkommelige. Det er de nemlig, og hverken avisbud eller posten har problemer med at komme frem. Skal det være sådan, hver gang der er faldet sne, eller så længe der stadig ligger sne? - for så kan vi jo risikere, at der ikke bliver hentet affald, før det bliver forår," skriver hun.

Flere veje i Meløse bliver ikke ryddet for sne. derfor har flere borgere ikke fået tømt restaffald siden jul. Foto: Lars Schmidt

Flere veje i Meløse bliver ikke ryddet for sne. derfor har flere borgere ikke fået tømt restaffald siden jul. Foto: Lars Schmidt

Presser på

Hos Hillerød Forsyning fortæller den ansvarlige for 'Affald, Kunder og Facility' Peter Maltha Larsen, at der grundlæggende ikke er nogen affalds-tømning, hvis vejene ikke er ryddet for sne:
"Vi presser på alt, hvad vi kan, for at vi får tømt skraldespandene. Men når vi står over for sikkerhedsrepræsentanterne, siger de, at 'de snedækkede veje sender de ikke folk ud på - det er for farligt'. Så kommunen skulle hellere se at komme ud og rydde vejene for sne. Så længe, der ikke er ryddet, bliver der ikke hentet affald," siger han.
Der kan gemme sig det, der kaldes 'sort is', forklarer han. Det er sne, der er smeltet og frosset igen eller presset hårdt sammen, og som gør det meget glat, uden man kan se det. Der kan også være stigninger på vejen, som gør, at skraldebilen lettere skrider.
"Mange steder er det svært at komme frem med en 29 tons tung skraldebil. Det er noget andet, end når man for eksempel kører i sin lille Fiat Punto og godt kan komme frem. Men det er meget individuelt, hvornår hvilke veje er ufremkommelige, så vi kører meget rundt og kigger på hver enkelt vej," siger Peter Maltha Larsen.
Mange steder er borgerne gode til at rydde fortov og indkørsel, siger han, men det nytter bare ikke noget, hvis selve vejen ikke er ryddet. Derfor er der også enkelte steder lavet aftaler om, at beboerne har kørt deres skraldespande ned til et hjørne på en nabovej, hvor sneen er ryddet, så spandene kan blive tømt.
"Vores ønske er at få tømt alle spande, og det er det, vi arbejder på. Men vi er bare nødt til at tage sikkerhedsaspektet med i overvejelserne. Jeg kan ikke sidde til et møde med sikkerhedsrepræsentanterne og sige, at 'I skal tømme der og der', hvis medarbejderne så tager ud og falder og brækker ryggen," siger han, som anbefaler, man samler sit overskydende affald i en sort sæk, som skal bindes knude på og stille den ovenpå skraldespanden.
Om det vil tiltrække rotter, har han ingen kommentarer til, men henviser til kommunens skadedyrsbekæmpelse.

Håber på tøvejr

Nu håber han, at der bliver tøvejr i weekenden:
"Vi har lavet ekstraordinære tømninger, så vi håber at nå langt med tømninger de næste dage. Det er ikke sådan, at vi sidder hjemme i varmestuen. Vi kører hele tiden, og hvis der er et sted, vi ikke kan komme til, så kigger vi forbi næste dag. Hvis tømningen ikke kan ske kl. 5 - så kommer vi igen kl. 9. Vi forsøger at have systematik i tømningerne, men vi kan ikke komme med nogen garantier. For hvis der kommer snestorm, og kommunen fastholder ikke at rydde vejene, så kan vi ikke komme ud. Så vi beder Vorherre om tøvejr i weekenden," siger han.
På mandag afholdes et ekstraordinært møde i Miljø- og Teknikudvalget, hvor vinterberedskabet og snerydningen skal diskuteres, og Peter Maltha Larsen håber, at de politikerne vil genoverveje snerydningen:
"Jeg håber, vi fremadrettet kan få ryddet alle veje," siger han.

400 ringer dagligt

Flere borgere fortæller også til Hillerød Posten, at de ikke får svar fra forsyningen om, hvornår deres affaldsspande bliver tømt. Og her beder Peter Maltha Larsen om tålmodighed:
"Normalt får vi 100 opkald dagligt hos forsyningen - for tiden får vi 400. Så det er ikke med ond vilje, hvis vi ikke svarer. Alle henvendelser bliver besvaret, men det kan godt være, det lige tager et øjeblik mere end normalt," siger han.
Onsdag blev der lagt en liste med veje på www.hillerodforsyning.dk:
"Skulle du have haft tømt restaffald enten mandag den 18. januar eller tirsdag den 19. januar? Hvis din vej er nævnt på denne liste, så sæt din beholder frem til kantstenen, og vi vil forsøge at tømme den i løbet af uge 3, hvis dette er muligt," skriver forsyningsselskabet.

Affaldstømning

Hillerød Forsyning giver på deres hjemmeside tips til, hvad man gør med affaldet i disse snetider:
"Hjælp din skraldemand og stil din affaldsbeholder frem til fortovet på din tømmedag. Det vil lette skraldemandens arbejde."
"Det affald, der ikke kan være i din affaldsbeholder, skal du pakke godt ind i en klar eller sort plastiksæk og sætte den ovenpå affaldsbeholderen til restaffald (force majeure). Så tager vi den med, når vi tømmer din restaffaldsbeholder."
"Adgangsvejen frem til din affaldsbeholder skal være HELT ryddet for sne/is og må IKKE være glat"
"Der skal være fri passage HELT ud til vejen, så skraldemanden kan komme frem og tilbage til skraldebilen med affaldsbeholderen, UDEN at han skal forcere bunker med sne"
"Din adgangsvej skal være oplyst i mørke".
"OBS! dagrenovation og andet letfordærveligt affald må IKKE afleveres på genbrugsstationen"

Publiceret 21 January 2016 06:00