Aarhus’ første brinttankstation er opført af Danish Hydrogen Fuel, som blandt andet OK er en del af. Det er den ottende brinttankstation i Danmark.

Aarhus’ første brinttankstation er opført af Danish Hydrogen Fuel, som blandt andet OK er en del af. Det er den ottende brinttankstation i Danmark.

Ny tankstation:

Nu kan brint fyldes på bilerne i Aarhus

Den første brint-tankstation er kommet til byen, og Aarhus Kommune er nogle af de første miljørigtige kunder

Af
Louise Nyvang Burmeister

Ud af udstødningsrøret kommer blot vanddampe.
Og det er en af årsagerne til, at Aarhus Kommune netop har leaset 10 brintbiler.
Brinten bliver produceret af vedvarende energi, og når man også slipper for CO2-udledning, bliver Aarhus ikke bare en grønnere, men også en behageligere by at bo i.
Det mener rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz (S), der er begejstret for de nye biler, som kommunen skal betale en månedlig leasingydelse på 80.000 kroner for.
“Det koster noget mere, end det ville have gjort at lease almindelige biler. Men det skal ses i sammenhæng med vores overordnede mål om at blive CO2 neutrale i 2030,” siger rådmand Kristian Würtz, der torsdag var med til at indvie Aarhus' første brinttankstation i Logistikparken i Brabrand.
Derefter blev han kørt i en af de 10 brintbiler, som leases i fire år, til sit næste møde.
Brintbilerne er tiltænkt medarbejdere i Teknik og Miljø, fordi de har et meget varieret kørselsbehov. I modsætning til for eksempel hjemmeplejen, som kører faste ruter, og derfor har investeret i elbiler.
“Nu er vi med til at afprøve brint-teknologien, og så må vi se, når de fire år er gået, hvordan det ser ud økonomisk,” siger Kristian Würtz.
Aarhus Kommune er i gang med omlægge fjernvarmeproduktionen til grøn energi, og næste skridt bliver transportsektoren.
“Om et års tid har vi helt udfaset de sorte energikilder, så den varme, der kommer ud af radiatoren hos aarhusianerne, er helt grøn. Derefter vil transportsektoren stå for langt over halvdelen af vores CO2-udledning. Så den bliver et enormt vigtigt næste skridt,” siger Kristian Würtz.

Tre kg brint på tre minutter

På tankstationen i Logistikparken lige ved motorvejskrydset i Aarhus V, kan man fylde en brintbil på cirka tre minutter. Så har bilen fået tre kilo brint og kan køre omkring 500 km.
“Det er meget fleksibelt, at man kan køre så langt. Og vi håber da, at vi kan inspirere flere til at gå over til brint eller andre miljørigtige biler,” siger rådmanden.
Aarhus vokser med 3.-5.000 nye borgere om året, og det stiller krav til energiforbruget.
“Vi er simpelthen pisket til at finde andre modeller uden at lide et velfærdstab,” siger han.
Det igangværende byggeri af Aarhus Letbane er et skridt på vejen.
“Med letbanen sender vi nogle dieseltog og -busser på pension. Og letbanen udbygger vi over de kommende år. Vi tager det i bidder. Men det afgørende er, at der kommer en teknologi, som duer til hverdag, og som er til at betale. Og den udvikling vil vi meget gerne være med til at skubbe på,“ siger rådmanden.
På den nye tankstationen i Brabrand kommer der i løbet af foråret også de konventionelle benzin- og diesel-tankemuligheder.

Brintbil

I brintbiler omdannes brint til strøm i en brændselscelle, som udnytter energien dobbelt så godt som motorer i konventionelle biler og med vand som eneste udstødning. Brint koster to-tre gange mere end olie pr. produceret enhed, men brintbilers høje brændselseffektivitet, og forbrændingsmotorers ineffektivitet, taler til fordel for anvendelse af brint.
Der findes lige nu 52 indregistrerede brintbiler i Danmark.
Kilde: Klimakompasset, Erhvervsministeriet.

Publiceret 26 January 2016 07:00