S-bagland om Lykketofts tale:

Tonen var nok lige 'bramfri nok'

I Taastrupkredsen har man det "blandet" med FN-formandens udtalelser om Løkke og Thorning

Af
Finn Due Larsen

Finn Due Larsen

En meget omtalt, lækket tale af Mogens Lykketoft (Soc.), hvor han til sin 70-års fødselsdag har sendt en opsigtsvækkende svada afsted mod både landets nuværende og forhenværende regering, mødes med blandede følelser i det socialdemokratiske bagland.
"Jeg har et ambivalent forhold til det. Jeg synes, at det man siger i et fortroligt forum, skal blive mellem venner. Men det var nok ikke så smart af Lykketoft at sende talen ud til gæsterne bagefter", siger Per Gravgaard Hansen, formand for Socialdemokraterne i Taastrupkredsen, hvor Lykketoft har været opstillet i mange år.
"Udover jeg er enig i budskabet, så er tonen jo blevet lidt for rå i dansk politik, generelt set.En god grundregel er, at der er forskel på det man siger, og det man skriver", tilføjer han.
I talen kaldes Løkke for en "lille svindler", og den tidligere Thorning-regering for "talent- og profilløs".

"Noget bramfri"

"Man skal selvfølgelig se talen i den private, festlige sammenhæng den er leveret i. Tonen er jo noget bramfri, men jeg synes man skal se på indholdet", siger Peter Hamborg Faarbæk, formand for Socialdemokraterne i Høje-Taastrup.
"Det er jo helt rigtigt en katastrofe for landet, at Løkke er blevet statsminister. Og hvad os selv angår, så skal vi selvfølgelig se indad og se ærligt og åbent på, hvad vi gjorde forkert da vi havde regeringsmagten. Men selvfølgelig er formen på kritikken ikke så heldig."
Han mener, at det er vigtigt, at man som politiker har "lov til at sige nogle ting i det private rum", og beklager derfor også, at nogen har lækket talen til pressen.

Beklager på Facebook

Mogens Lykketoft selv beklager på sin Facebook-væg i dag udtalelserne:
"Det var en privat fest med familie og venner, og der var dermed også tale om en privat tale. Jeg beklager et følelsesudbrud, men også at en gæst åbenbart har viderebragt noget, der bidrager til absolut utilsigtet offentlig debat. Jeg var af den sikre overbevisning, at alle til stede var så meget mine venner, at de vidste dette", skriver Lykketoft, og han fortsætter:
" Jeg har ofte i mit politiske liv været præsenteret for, hvad andre angiveligt skulle have sagt privat om mig og har aldrig reageret derpå. Det private bør forblive privat og ikke udlægges og kommenteres ude af kontekst i det offentlige rum."
Det har ikke været muligt at træffe Karin Kring Jensen, formand for Socialdemokraterne i Albertslund, for en kommentar.

Publiceret 26 January 2016 10:02