Med den nye integrationsydelse falder ydelsen til enlige uden børn fra knap 11.000 kroner om måneden til knap 6.000 kroner. (Polfoto)

Med den nye integrationsydelse falder ydelsen til enlige uden børn fra knap 11.000 kroner om måneden til knap 6.000 kroner. (Polfoto)

Advarsel:

Flygtninge kan ikke betale huslejen

Almene boliger er ikke løsningen alene, advarer boligselskab

Af
Michael Harsvik

Michael Harsvik

Selv om en stribe nordsjællandske kommuner lige nu arbejder med at få flere almene boliger til flygtninge, så er det ikke sikkert, at øvelsen lykkes, advarer Lejerbo, der administrerer en række almene boliger i Nordsjælland.
”Det er vigtigt at sige, at indkvartering af flygtninge ikke kan løses fuldt og helt af de almene boligorganisationer. Der er simpelthen ikke boliger nok, og slet ikke i Nordsjælland, hvor der stort set ikke er en ledig bolig. En anden problemetik er, at flygtninge kan få svært ved at betale huslejerne med de ny integrationsydelser. Og så skal vi også være opmærksomme på ikke at skubbe yderligere til de afdelinger, som har boligsociale udfordringer i forvejen,” siger Lejerbos adm. direktør Palle Adamsen.
I Egedal Kommune er der også bekymring over den nye integrationsydelse.
“Faktisk er udfordringen er ikke så meget antallet af boliger til flygtninge. Udfordringen er mere, om man som flygtning har råd, efter at indkomstgrundlaget er ændret,” siger centerchef Kjeld Ebdrup.

LÆS OGSÅ: Pres fra de nordsjællandske kommuner: Flere flygtninge i de almene boliger
I Rudersdal, der i mandags underskrev den første kommunale aftale med boligselskaberne i Nordsjælland, er borgmester Jens Ive ikke bekymret:
“Jeg ser snarere integrationsydelsen som en mulighed, hvor flygtninge får et større incitement til at søge job og uddannelse. De, der kommer ind i vore almene boliger, har jo været her i længere tid, og så er det også deres ansvar at kunne klare sig selv,” siger han.

Ydelsen

Den nye integrationsydelse betyder, at enlige uden børn fremover modtager 5.945 kroner før skat om måneden mod i dag op til 10.849 kroner før skat i kontanthjælp om måneden. Et ægtepar over 30 år med børn vil fremover modtage i alt 16.638 kroner før skat i integrationsydelse om måneden mod 28.832 kroner før skat i kontanthjælp om måneden. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Publiceret 28 January 2016 07:00