Jacob Alexander har udgivet digtsamlingen 'Død'.

Jacob Alexander har udgivet digtsamlingen 'Død'. "Men det er nu ikke fordi, jeg ikke glæder mig over livet", siger han. Foto: Helene Holm Stolle

Ung forfatter tager fat om døden

17-årige Jacob Alexander har fået udgivet sine digte - og på fredag kan du møde ham i Værløse

Af
Helene Stolle

Selvom han ikke er mere end 17 år, Jacob Alexander Maanstaedt fra Værløse, så begynder den digtsamling, han for nylig har fået udgivet, med det aller sidste i livet. Døden.
Det lyder dystert. Især for en ung mand med hele livet foran sig. Men Jacob Alexander ser hverken sig selv eller livet som dystert. Tværtimod.
"Der er rigtig meget at være glad for. Og jeg synes også, at jeg grundlæggende er rigtig glad - men der er også meget trist, ødelæggelse og død i verden. Vi ser det hele tiden i medierne, og det er det, der gav mig inspiration til min digtsamling", siger han og fortæller, at han altid har sin telefon i hånden. For at tage billeder og skrive noter, når han støder ind i noget, der inspirerer ham.
Netop derfor er digtsamlingen også meget personlig for Jacob Alexander.
"Det er jo min tolkning af alt det, jeg ser i verden. Mine digte bliver til gennem en længere proces, for de består af mange små klip, der sættes sammen. Det må næsten være ligesom at sy sådan et kludetæppe", siger han med et smil.

En helt almindelig teenager

Selvom det ikke er enhver 17-årig, der kaster sig over at skrive digte - og formår at få dem udgivet - så ser Jacob Alexander sig som en helt almindelig teenager med venner og fester på gymnasiet i Birkerød og fritidsjob i den lokale Kvickly på Værløse Bymidte.
"Jeg er jo bare mig, og hvor flere af mine venner bruger meget tid på fodbold eller anden sport, så bruger jeg den bare på at skrive. Men bortset fra det, så tror jeg ikke, at jeg adskiller mig synderligt", siger han.

Bare for sjovt

Den 42 sider digtsamling blev til under en tre ugers lang ferie i Tyrkiet, hvor Jacob Alexander havde taget et hav af digtsamlinger med samt alle sine egne noter.
"Jeg læste uafbrudt og skrev og skrev, og pludselig tænkte jeg, at jeg måske kunne få mine egne digte udgivet".
Derfor undersøgte han hvilke forlag, der kunne være interesseret i digte som hans. Og valget faldt på Forlaget Mellemgaard.
"Jeg fik allerede svar et par dage efter, at jeg havde sendt dem mit materiale. Det var en helt vild oplevelse", fortæller Jacob Alexander og lægger ikke skjul på, at 'Død' ikke er den sidste digtsamling fra hans hånd.
"Jeg arbejder hele tiden på at udvikle mig og blive bedre. Så jeg håber da, at jeg kan få udgivet flere digte undervejs".

Mød ham i Kvickly

Den lokale Kvickly på Værløse Bymidte har købt nogle eksemplarer hjem af 'Død', og på fredag den 11. marts kan du møde Jacob Alexander i varehuset, hvor han både fortæller om sin samling samt signerer sine bøger.


Uddrag fra digtsamlingen 'Død'

Vi mangler alle 
Jeg søger en mening 
Endeløs drab 
Voldtægt 
Ødelæggelse
Mit håb om fred forsvinder 
Det er som en selvmordsbombers 
forestilling om Paradis 
Uden eksistens
eksisterer jeg 
For hvad er eksistens 
uden håb?
eller mening.
Det er, som om nogle mænd
ønsker at se verden brænde 
Kaos omkring os
Brandbiler slukker 
brændende biler 
Brænd biler i protest 
Vold snakker bedst 
Hænger mig selv 
med et løst reb
Håbløst.
Verden brænder
Se på
Passivt…

Publiceret 09 March 2016 05:00