Kim Sagild har arbejdet sammen med mange forskellige kunstnere, men hvis han skal vælge én, som han mangler at samarbejde med, er det C.V Jørgensen.

Kim Sagild har arbejdet sammen med mange forskellige kunstnere, men hvis han skal vælge én, som han mangler at samarbejde med, er det C.V Jørgensen.

Kim Sagild:

Synger om at tvivle på sig selv på ny plade

Albumaktuelle Kim Sagild synger om livet, frihed og om retten til at tvivle

Af
Jeppe Kristensen

Navnet er Kim Sagild. Han er manden bag knapperne på flere danske sang- og albumklassikere, såsom støttesangene 'Afrika' og 'Selv en dråbe'. Men særligt Kims arbejde som producerer i Aarhus, hvor han blandt andet har produceret Thomas Helmigs debutplade, vækker opsigt og genkendelse for mange danskere.
Nu er han så aktuel med sit andet soloudspil med titlen “Som en hund uden snor, en fuld der skråler med i kor, føler jeg mig fri”, hvor det fede ved ikke at være ung længere synes at være omdrejningspunktet for københavneren, der i 80'erne slog sig ned i Aarhus.

Vil skabe rum og refleksion

Med en skefuld honning rørt rundt i kaffen, er det en mand, der har søgt tilbage til sine musikalske, men også familiære, rødder.
“På for eksempel nummeret 'Farmor Farfar' henter jeg inspiration fra mine egne erindringer omkring min farmor og farfar - tilsat referencer vi alle har omkring bedsteforældre,” fortæller Kim, som i 70'erne startede karrieren som guitarist i Buki Yamaz, der som en af de første spillede en smeltedigel af fusionsjazz, funk og latin-inspireret musik uden vokal i Danmark.
Samme rytmiske toner indfinder sig også på den nye plade, hvor drømme og visioner er pakket væk for at give plads til nærvær, rum og refleksion.
“Det er numre på pladen, hvor jeg synger om splittelsen i at gå på dydens smalle sti, men med plads til, at man også over- eller undervurdere sig selv en gang i mellem. Fordi begår man ikke fejl, lærer man aldrig sig selv at kende. Det er en splittelse, som jeg med alderen har lært at holde af. Man bliver nødt til at tvivle på sig selv,” fortæller musikeren, der i 1960'erne var med til den første demonstration i Danmark mod Vietnamkrigen.
“Jeg var skråsikker i mine politiske holdninger dengang, da jeg var ung. I dag er jeg meget mere i tvivl omkring det politiske. Men det skyldes kompleksiteten i de udfordringer, vi står over for i dag,” siger Kim, som også bruger politik som inspirationskilde til teksterne på “Som en hund uden snor, en fuld der skråler med i kor, føler jeg mig fri”.

Frihed og underviser

Hvor frihedsbegrebet var en svær størrelse i ungdommen, så er der faldet en anderledes ro på tilværelsen for musikeren, hvor simple ting værdsættes.
“Jeg er blevet bedre til at sætte pris på mine relationer, mit helbred og det at være til stede i nuet” forklarer Kim Sagild.
Hver dag fra klokken 8 til 16 arbejder den erfarne musikalske virtuos som underviser på Skanderborg Hørning Produktionsskole, hvor han deler ud af 40 år i musikbranchen til unge teenagere med en kunstnerdrøm i maven.
“Jeg er selv autodidakt musiker, og udover en uge på pædagogseminariet, så har jeg ingen uddannelse. Men jeg kan lære de unge mennesker noget om, hvordan man spiller musik, snakker med en booker og om at møde til tiden,” fortæller Kim Sagild.

Publiceret 10 March 2016 12:00