Forskere på offentlig støtte pynter på forsøg med mennesker

Af
Af Daniel Sennek

Forskere pynter alt for ofte på deres resultater, når de publicerer kliniske forsøg betalt af det offentlige, viser ny dansk undersøgelse. Dermed kan lægemidler og behandlingsmetoder se mere effektive ud, end de reelt er. Det skriver Videnskab.dk.
Forskerne, der er betalt af staten, har eller ikke åbenlyse økonomiske interesser i nye lægemidler og behandlingsmetoder. Men alligevel pynter de gevaldigt på deres resultater af deres forsøg på mennesker.
"Når forskning er baseret på offentlige midler, er det vigtigt, at det genererer troværdig viden, som kommer det offentlige til gode efterfølgende. Men vores undersøgelse viser, at selv industri-uafhængige forskere ofte publicerer deres forsøg på en måde, så resultaterne fremstår mere positive, end de reelt er," siger ph.d. Louise Berendt til Videnskab.dk. og fortsætter:
"Konsekvensen er, at læger og patienter kan komme til at vælge forkerte behandlinger, fordi den base af evidens, de baserer deres beslutninger på, ikke er korrekt."
Det er Louise Berendt, der i sin ph.d., som er lavet på Bispebjerg Hospital, har gennemgået i alt 95 kliniske forsøg, der fik offentligt støtte og blev godkendt af Lægemiddelstyrelsen i 1999, 2001 og 2003. I 61 af dem er der problemer med troværdigheden, konkluderer hun i en artikel, der netop er publiceret i BioMed Central.

Publiceret 14 March 2016 11:03