En strømpeforing af de eksisterende kloakrør er en skånsom måde for beboerne at renovere kloakkerne på.

En strømpeforing af de eksisterende kloakrør er en skånsom måde for beboerne at renovere kloakkerne på.

Nye kloakker skal bekæmpe rotteplage

Boligkontoret Aarhus er i fuld gang med en stor renovering af gamle, rottefyldte kloakker i 11 af dets afdelinger

Af
Af Jannik Schiermer Poulsen

Brud på kloakledninger, med lækager og rotter til følge, har længe været en stor udgift og grund til bekymring for Boligkontoret Aarhus, som administrerer 5.700 lejeboliger i 74 afdelinger.
Det skal en massiv indsats nu rette op på, for i 11 af Boligkontorets afdelinger bliver der nu renoveret kloakker for 37,5 millioner kroner.
“Vi har brugt mange penge på at vedligeholde de gamle kloakker løbende, når de er brudt sammen. Nu har vi sparet lidt penge sammen, og så får vi det ordnet fra ende til anden. Det skal være slut med alle de småreparationer,” fortæller Christian Peter Andersen, der er projektleder i Boligkontoret Aarhus.
Der er tale om tre afdelinger i Møllevangskvarteret, rækkehuse ved Stockholmsgade og ejendomme på Frederikshaldsgade på Christiansbjerg, Hammershusvej i Aarhus Vest, Illerupvej i Aarhus N og Christian Molbechsvej i Aarhus C.

Bugt med rotteplagen

Udover det åbenlyse bøvl, en defekt kloakledning giver, har de gamle kloakker også givet store problemer med rotter, som man nu forhåbentlig undgår i fremtiden.
“Vi har haft en hel del rotteproblemer i rigtig mange afdelinger, hvor der har været hul på kloakledninger. Der har også været tomme ledninger, hvor rotter har boet og avlet. De 'døde' ledninger, som vi kalder dem, får vi også lukket af nu,” siger Christian Peter Andersen.
Før den omfattende kloakrenovering bliver der lavet en intensiv rottebekæmpelse med fælder i samarbejde med Pestguard.
Arbejdet med at renovere kloakkerne er faktisk allerede gået i gang, og for tiden arbejdes der i Møllevangskvarteret.

Nænsomt for naboerne

Kloakkerne repareres ved en såkaldt strømpeforing, hvor en polyesterforing klemmes ind i de eksisterende, nedslidte kloakrør, så man undgår at grave hele kloaknettet op.
“Der er ikke frygteligt mange gener for beboerne, for det meste af arbejdet foregår i kælderen. Der vil være enkelte dage, hvor der lukkes for vandet, og hvor brugen af afløbet skal begrænses,” fortæller Christian Peter Andersen og tilføjer:
“Og så undgår vi ikke helt lidt punktopgravninger hist og her, men vi undgår en stor del af gravegenerne med denne løsning.”
Arbejdet betyder, at kloakkerne til de 1487 berørte boliger er rottesikrede, når arbejdet er helt afsluttet til efteråret 2017.

Mange kloakker trænger

En kloakledning har en levetid på omkring 60 år, og da mange af de store boligblokke er opført i 1950'erne og 60'erne, står mange kloakker foran en renovering i løbet af de næste ti år.
Strømpeforingen skulle holde kloakkerne rottefrie i de næste 100 år.

null

Publiceret 14 March 2016 09:00