Hård kritik af forhold for afviste asylansøgere:

Sidder i aflåste celler 23 timer i døgnet

 
Tidligere sad kriminelle til afsoning, i det mange betegner som "Egon Olsens fængsel" - det gamle Vridsløselille Statsfængsel i Albertslund. Men siden den sidste rigtige fange forlod fængslet i december måned, har afviste migranter/asylansøgere siddet frihedsberøvet i fængslets celler, og det møde hård kritik af Amnesty, skriver Information.

"Folk, der er frihedsberøvede i medfør af Udlændingeloven, må ikke underkastes andre indskrænkninger, end hvad der er nødvendigt for formålet. Så man må ikke anbringe dem i noget, der ligner isolationsfængsel," siger juridisk konsulent hos Amnesty, Claus Juul, og henviser til, at migranterne sidder låst inde i celler på kun otte kvadratmeter i op til 23 timer i døgnet, blandt andet fordi der ikke er personale nok til at vogte gangene.

Se også video: Her sættes afviste migranter bag lås og slå
Albertslund Posten besøgte Vridsløselille-fængslet den 8. februar og fik i den forbindelse at oplyst, at man først ville fylde alle 243 celler med en enkelt migrant i hver. Men hvis alle celler bliver fyldt op, vil man efterfølgende være nødt til at stuve to personer sammen i hver celle. Fængslet kan maksimalt huse 750 personer under tag. Derefter bliver der opsat telte i gården, hed det. På daværende tidspunkt var 54 celler i brug. Det tal er nu på 76, oplyser Kriminalforsorgen.
"Det at blive sat i et fængsel som Vridsløselille kan opleves som decideret psykisk terror for mennesker, der f.eks. har været fængslet og er blevet tortureret under Assads regime i Syrien," siger Claus Juul.
Hos Kriminalforsorgen fortæller områdechef Rasmus Andersen til Information, at man gennem Røde Kors er i gang med at sætte fritidsaktiviteter i gang for de indsatte for at bringe fællesskabstiden lidt op. Han oplever ikke, at fængselspersonalet har problemer med at håndtere traumatiserede indsatte, eller at forholdene i Vridsløselille er inhumane.

Publiceret 14 March 2016 15:07