Fjerde og femte klasse fra Lilleskolen Odense med besøg fra Reishin Dojo-klubben. Victor Merea, der er sensei, giver eleverne instrukser, inden de kommer ud på tomandshånd.

Fjerde og femte klasse fra Lilleskolen Odense med besøg fra Reishin Dojo-klubben. Victor Merea, der er sensei, giver eleverne instrukser, inden de kommer ud på tomandshånd.

Kampkunst indtager skoler i Odense

Aikido-klub besøger skoler for at træne elevers fokus, smidighed og samarbejde. Vi er begejstrede, siger idrætslærer

Af
Tekst og foto Emil Hermann

45 elever fra Lilleskolen Odense er på dybt vand. De får nemlig for første gang nogensinde undervisning i den japanske kampkunst, Aikido. En kampkunst, der blev udviklet i 1930"erne af en japaner og som i dag dyrkes af cirka en million mennesker i hele verden.
Siden 2002 har Reishin Dojo-klubben eksisteret i Odense, og nu er den 14 år gamle klub i gang med at promovere sig på skoler rundt i hele Odense.
Victor Merea, der er sensei (chefinstruktør, red), har fem instruktører og fire hjælpere med sig, da klubben er på besøg på Lilleskolen Odense. Et gratis visit på en time, som er en del af deres skoleprojekt-strategi.
“Vi vil rigtig gerne have nye medlemmer. Men vi ser også, at der er behov for, at børn bliver bedre til at bruge deres kroppe. Før I tiden kunne de fleste lave en kolbøtte. Det er meget få, der kan udføre denne nemme øvelse i dag, “ forklarer Victor Merea, der er 42 år og har gået til Aikido i 30 år.
Og hvis de unge mennesker ikke sørger for at træne kroppens smidighed, så kan det få konsekvenser senere i livet.
“Så får de meget stive, svage og ufleksible kroppe, som jo ikke er godt,” konstaterer Victor Merea.

Besøgt mange skoler

Seks til syv skoler har Aikido-klubben besøgt i løbet af det seneste halve år.
Undervisningen går ud på, at eleverne lærer at rulle rundt på gulvet, og samtidig bliver de præsenteret for en eller to låse- eller kasteteknikker.
“Der er plads til alle. Lige meget alder, køn og udseende. Det gode ved Aikido er, at du får kropskontakt med den, du sparrer med,” siger Victor Merea.
Lige nu har klubben, der holder til på 1. sal på Seebladsgade i centrum, 50 medlemmer, som både er børn og voksne. I byen findes også Odense Aikido Klub, der er Odenses ældste. De har lokaler i Odense Sportscentrum.

To elever forsøger at rulle rundt. Drengene havde svært ved at fuldføre opgaven. Men det er normalt blandt unge, som i dag ikke er særlig atletiske.

To elever forsøger at rulle rundt. Drengene havde svært ved at fuldføre opgaven. Men det er normalt blandt unge, som i dag ikke er særlig atletiske.

Idrætslærer: Elever glade

Ifølge Chris Margaard, der er idrætslærer på Lilleskolen Odense, så er Aikido en attraktiv form for bevægelse.
“Mine elever bliver bedre til at samarbejde. Og så får de en større kropskontakt, som er vigtig for at skabe bedre forhold mellem dem,” forklarer han.
Det er ikke første gang, at Aikido-klubben er på besøg i den nye, flotte hal, som stod klar for halvandet år siden.
“Vores overbygning (7., 8. og 9. klasse, red.) har også haft besøg i en time. Jeg kunne mærke på eleverne, at det gjorde godt for deres humør og energiniveau,“ siger Chris Margaard.
Blandt andet fik de store elever også ekstra undervisning, så de kunne bruge nogle af teknikkerne i en musical.
“Det var en kæmpe succes,” fortæller Chris Margaard.

Vil holde kontakt med klub

Idrætslæreren vil forsøge at få Aikido-klubben til at komme igen, når det passer ind.
“Personalet er så behagelige og pædagogiske. Det er en god oplevelse for børnene, som synes, at Aikido både er sjovt og fysisk krævende,” siger han.
Hvis du vil have besøg af Reishin Dojo-klubben, kan du kontakte dem på deres hjemmeside.

Publiceret 26 March 2016 11:45