Nana foran Frederiksværk kanal, hvor hun hentede grundlaget for sine forskningsresultater. Foto: Privat

Nana foran Frederiksværk kanal, hvor hun hentede grundlaget for sine forskningsresultater. Foto: Privat

Gymnasieelev kom i fint forskningsselskab

3.g’er fik oplevelse samt et netværk inden for naturvidenskaben

Af
Jens Patrick Thiede

UDDANNELSE Naja Johansen fra 3.y. på Frederiksværk Gymnasium deltog for nyligt som eneste gymnasieelev i åbningen af forskningens døgn 2016 på Zoologisk Museum i København. Her kom hun i fint selskab.
“Jeg blev inviteret med til en paneldebat med forskere, ministeren og prinsesse Mary i baggrunden. Senere blev jeg også interviewet i TV2news om det at være med, og det var mega fedt at få lov til og kunne skille sig ud med noget, andre ikke har lavet,” fortæller hun.
Invitationen faldt på baggrund af Najas personlige forskningsresultater i forbindelse med hendes store 3g-opgave samt den studieforberedende opgave.

Testede vandet i kanalen

Hun kom i forbindelse med et besøg på DNA Lap under Naturhistorisk Museum i kontakt med forskere om liv og DNA i vand, og de fulgte hende under opgaveskrivningen, som hun fik en god karakter for.
“De spurgte så, om jeg ville være med til åbningsceremonien. Jeg havde brugt deres forskningsmetoder under temaet ‘citizen science', der inddrager borgerne i forskningen, ved at tage vandprøver fra kanalen i Frederiksværk og teste DNA'et i vandet.”
“Her kan man se, om bestemte arters DNA er til stede i vandet, og mine resultater kom tæt på kommunens undersøgelse, hvor de fiskede efter arter i kanalen. Det er desuden dejligt, at mine resultater kunne bruges professionelt,” forklarer Naja Johansen.

Naja (nr. 2 fra v.) i paneldebatten.

Naja (nr. 2 fra v.) i paneldebatten.

Netværk for fremtiden

Oplevelsen med sin egen “amatørforskning” samt kontakten til de professionelle forskere og deltagelsen i forskningens døgn har dog åbnet hendes fremtidsdør på tvivlende vid gab:
“Jeg har været inde på DNA Lab efterfølgende og har fortsat samarbejdet med visse forskere, som jeg kender personligt nu og indgår i et netværk med og har fået anbefalinger fra.”
“Men nu aner jeg ikke, hvad jeg skal efter gymnasiet, efter jeg har prøvet naturvidenskaben af med en fed oplevelse,” siger den snarlige student.

Her er Naja i TV2 News (midten).

Her er Naja i TV2 News (midten).

null

Publiceret 01 June 2016 09:30